Magazin 19.09.2015.

BEŠUMNE UBICE Amerikanci predstavljaju novu generaciju bombardera

ČITANJE: 1 minuta
avion

Američko ratno vazduhoplovstvo uskoro će objaviti pobjednika stotine milijardi dolara vrijednog ugovora, koji se odnosi na proizvodnju nove generacije bombardera, koji će zamijeniti stare avione iz perioda Hladnog rata.

Za ugovor o proizvodnji programa “Long range strike bomber” (LRSB) bore se dva najveća giganta u industrijskom polju naoružanja, “Northrop gunman” i “Lockheed Martin”.

Program obuhvata proizvodnju između 80 i 100 strateških bombardera koji će zameniti avione “B-52” i “B-1”. Cijena jednog aviona iznosiće 550 miliona dolara.

Što se tiče podataka o letjelicama, oni se čuvaju u najstrožoj tajnosti. Ono što se za sada nagađa je da će bombarderi biti opremljeni najnovijom stelt tehnologijom, koja će ih učiniti gotovo nevidljivim za neprijateljske radare.

Iako po definiciji bombarderi, novi avioni biće opremljeni i najsavremenijom opremom za špijunažu i prikupljanje operativnih podataka, a biće gotovo bešumni, prenosi američki “Biznis insajder”.

Ovaj sajt navodi i da je posebna želja Pentagona da ove letjelice imaju mogućnost bespilotnog upravljanja, ali i da njima po potrebi mogu upravljati i posebno obučeni piloti.

Prema prvim procjenama, ovi avioni neće biti operativni pre 2030. godine.

(Blic)