BEVANDA: Osuđujem nastavak antihrvatske kampanje u BiH

bevanda

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Vejkoslav Bevanda rekao je da je neprihvatljiva i kontraproduktivna kampanja koja se povela u pojedinim medijima povodom prisustva hrvatskih predstavnika obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci i da je time nastavljena antihrvatska histerija u BiH.

Bevanda, koji je i potpredsjednik HDZ-a BiH, smatra da je zabrinjavajuće to što se lako otrovne strelice usmjere ka hrvatskim predstavnicima u BiH, čak i kada je riječ o benignim događajima.

– Huškački medijski izvještaji napisani su u poznatim političkim centrima, a posjeta hrvatskih zvaničnika Banjaluci samo je nastavila antihrvatsku histeriju i kampanju započetu još prije oktobarskih izbora. Nemam kompleks da se pojavim bilo gdje i da se suočim s bilo kim, niti ću se pravdati bilo kome što ne mrzim i što sam spreman da sarađujem za dobrobit svih – rekao je Bevanda.

Prema njegovoj ocjeni, zastrašujuće je da se predstavnici najbrojnijeg naroda u BiH ponašaju i s koliko mržnje istupaju u javnom prostoru.

– Mržnja koja izvire iz ostrašćenih istupa je ogledalo u kome se jasno vidi stanje umova, teška besperspektivnost, odsustvo poštovanja i nepostojanje kapaciteta za dogovor – smatra Bevanda, koji je i ministar finansija i trezora u Savjetu ministara.

On je upozorio da je krajnje vrijeme da se s poštovanjem pristupi svima koji su dio BiH, bez obzira na njihovu brojnost, i da se otvore vrata dogovorima, navedeno je u saopštenju iz kabineta ministra finansija i trezora u Savjetu ministara.

– Moj rad i političko djelovanje zasniva se na izgradnji povjerenja i čvrste saradnje sa onima s kojima dijeliš prostor i određene zajedničke interese. Ovo nije država jednog naroda, jedne porodice i nekolicine ljudi. Ovo je složena država s teškom prošlošću u kojoj mora postojati povjerenje i korektan odnos – naglasio je Bevanda.

Bevanda je pozvao sve političke aktere u BiH da prestanu da stvaraju atmosferu negacije i podjela, te predložio da se oni, koji sa istim žarom osuđuju druge, okrenu dogovorima da bi institucije funkcionisale u punom kapacitetu nakon završenih izbora.

Osim lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića, na obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjaluci, 9. januara, bili su i visoki funkcioneri HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda, Davor Čordaš, Josip Jerković i Josip Grubeša.

(Srna)

(FOTO) “Konferencija beba” u Banjaluci okupila veliki broj mališana

“Konferencija beba” održana večeras u parku “Petar Kočić” okupila je veliki broj mališana, a među njima za najmlađu bebu i ujedno predsjednika tročlanog predsjedništva “Konferencije beba” proglašen je Konstantin Grahovac. Najstarija beba na ovoj manifestaciji i drugi član ovog predsjedništva je Anja Janjić, a beba sa najviše braće i sestara i treći član je Miloš

USTAVNI SUD RS Osporena odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorata

Senat, najviše akademsko tijelo Univerziteta u Banjaluci, postupao je nezakonito jer je propisivao uslove za odbranu doktorske disertacije. Odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu u Banjaluci, kao i izmjena ove odluke koje je donio Senat Univerziteta u Banjaluci, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju. “Donosilac

SDS: Govedarica se povlači iz trke za predsjednika

Kako ATV nezvanično saznaje iz izvora bliskih SDS-u, Vukota Govedarica će sutra objaviti da se povlači iz kandidature za predsjednika stranke u koristi Mirka Šarovića. Da je mislio na jedinstvo stranke to bi uradio još u oktobru odmah nakon izbora, stav je nekih stranačkih funkcionera koji su očekivali da to uradi ili Govedarica ili Šarović.

TEGELTIJA: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija. “Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

Novinari u BiH zatražili su hitnu istragu nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje pojedine medije u regionu te naveo i protokolarni broj naredbe koja se na to odnosi. “Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva BiH, Komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH, kao i same OBA po

Banjaluka prva u BiH u “In your pocket” zajednici

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je dobio međunarodno priznat turistički vodič “Banjaluka in your pocket” i time svoje mjesto ucrtao na bogatoj “In your pocket” turističkoj mapi, rečeno je juče na predstavljanju ovog vodiča. Grad na Vrbasu će od sada biti dostupniji turistima iz cijelog svijeta, koji će jednim klikom moći saznati sve

PODIJELJENO MIŠLJENJE OKO MOSTA Odbornici SNSD predlažu jedno, Dodik drugo

Odluka Milorada Dodika da će nekadašnji Zeleni most ubuduće zvanično da nosi ime ”Banjaluka” pokazala je da unutar najveće političke partije u Srpskoj nije bilo usaglašavanja po ovom pitanju. To praktično znači da je dio odbornika SNSD u gradskom parlamentu predvođen Momčilom Antonićem samoinicijativno uputio prijedlog da se most nazove po partijarhu Pavlu. Zanimljivo je