Vijesti 17.05.2022.

BEVANDA: U društvu u kojem živimo sirova moć je iznad znanja i odgovornosti

ČITANJE: 2 minute

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda smatra da odluka o izdvajanju sredstava za održavanje opštih izbora o kojoj se danas izjašnjavao Savjet ministara na vanrednoj telefonskoj sjednici nije u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH.

“Zakonom je propisano da Savjet ministara može donijeti odluku u slučaju privremenog finansiranja, ali nikako iz ovih predloženih izvora, odnosno akumuliranih prihoda”, naveo je Bevanda u pisanoj izjavi medijima.

Bevanda je naglasio da je Ministarstvo finansija i trezora upozorilo na nezakonitost takve odluke u svom mišljenju koje je danas bilo pred ministrima kao sastavni dio materijala za sjednicu, te ocijenio da njeno predlaganje izlazi iz sfere profesionalnog, a ulazi u sferu politikantstva.

On je pojasnio da je u mišljenju sve decidno navedeno, ali “očito da zakon i zakonito postupanje nisu bili prioritet kod predlaganja ovakve odluke”.

“Poziv za današnju sjednicu stigao je jutros, što je rezultat političkog pritiska kojem su podlegli upravo oni koji su već 18 mjeseci usporavali procese, prvo za donošenje budžeta za 2021. godinu, a potom i Globalnog okvira fiskalne bilanse i politika u BiH, za šta je trebalo devet mjeseci”, istakao je Bevanda.

Bevanda je naveo da nije želio da ulazi u javne polemike, niti je želio ići ispod nivoa neprimjerene funkciji koju obavlja, kao ni ličnih ubjeđenja, ali je “postao predmet progona i hajke”.

“Nažalost, živimo u društvu u kome odgovornost, stručnost i znanje često gube borbu sa sirovom moći i agresijom. Sve to potvrđuju neviđena hajka, podmetanja i manipulacije čiji predvodnik je Centralna izborna komisija BiH, instruisana od svojih političkih mentora koji su ovih dana izišli na otvorenu scenu sijući neviđene količine laži, spletki i, slobodan sam reći, otvorene mržnje”, naglasio je Bevanda.

Ministar finansija i trezora poručio je da će, uprkos svemu, svoj posao raditi u skladu sa Ustavom i propisima koji to definišu, uvjeren da je to jedini put i način djelovanja u BiH.

(SB)