Politika 03.12.2015.

Bevanda: Utvrđen Nacrt budžeta BiH za 2016.

ČITANJE: 2 minute
bevanda
Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća minsitara BiH rekao je danas novinarima u Sarajevu da je Nacrt budžeta za narednu godinu utvrđen u Vijeću minsitara BiH jednoglasno, te da je upućen Predsjedništvu BiH na dalju proceduru.

– Predsjedništvo je faktički formalni predlagatelj tog proračuna- rekao je Bevanda.

On je novinarima iznio glavne karakteristike Nacrta budžeta i rekao da ukupni proračun iznosi milijardu i 720 miliona i 637 hiljadu i 818 KM, od toga za servisiranje vanjskog duga ide 770 miliona 637, 818 KM ,a ukupni razhodi institucija su 950 miliona KM.

– Bio je to mukotrpan posao, pokušaj uvažavanja svih proračunskih korisnika i mislim da sama činjenica da smo to donijeli jendoglasno govori o tome da su svi shvatili ozbiljnost situacije, određena ograničenja i da su  se držali realnih  zahtjeva- rekao je Bevanda.

Naglasio je da je priroritet bio neugroziti ni jednu instituciju na evrospkom putu.

– Dodatna sredstva su odobravana u suženom kapacitetu, svim institucijama koje rade na tome od IDEA, akreditacijskim tijelima i ostalo- rekao je Bevanda.

Dodao je da je, u odnosu na prošlu godinu, povećano izdvajanje za sport  i kulturu, jer, kako je naglasio u tom segmentu je teška situacija. Naglasio je da  ne treba buniti povećanje broja zaposlenih.

– Broj uposlenih se odnosi na zapošljavanje kadeta koji su prošli obuke u Graničnoj policiji SIPA-i i ostalim. Osigurana su sredstva za njihove stavke- rekao je Bevanda.

Dodao je da je ukinuta  tekuća pričuva za prdsjedavajućeg Vijeća ministara i njegova dva zamjenika, ali da je ostavljena vrlo mala tekuća pričuva za  hitne situacije.

Izrazio je zadovoljstvo što je  ovo u zadnje tri godien prvi put da je  Budžet usvojen jednoglasno.

– Ostaje nam jedan dodatni korektiv, on je tehničke prirode. Znate da na Upravnom doboru niej usvojen proračun Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Nije iblo suglasja. Zakazao sam hitnu sjednicu, a mi smo, budući da  na Vijeću ministara nije bilo primjedbi inkonporirali u ovaj Nacrt proračuna onako kako  je to materijalom dostalvjeno na Upravni odbor UIO“- zaključio je Bevanda.

(Nezavisne novine)