Vijesti 17.08.2021.

BEZ DRUGOSTEPENE ODLUKE: Gordana Tadić za sada ostaje na mjestu glavnog tužioca BiH

ČITANJE: 3 minute

Drugostepena disciplinska komisija u postupku protiv Gordane Tadić nije donijela odluku, što znači da Tadićeva i dalje ostaje na mjestu glavnog tužioca BiH – potvrđeno je RTRS-u iz VSTS BiH.

Podsjećamo, krajem prošlog mjeseca prvostepena disciplinska komisija donijela je odluku o smjeni koja će biti pravosnažna samo ako je potvrdi drugostepena komisija. Rušenjem Tadićeve želi se spasiti Osman Mehmedagić, ali konačni cilj je da SDA zagospodari kompletnim pravosuđem na nivou BiH – kaže za RTRS bivši predsjednik VSTS Milan Tegeltija, prenosi RTRS.

Smjenom Gordane Tadić s mjesta glavnog tužioca BiH bila bi uklonjena i posljednja prepreka da SDA ovlada pravosuđem BiH. Prethodno je iz Sarajeva, združenom obavještajno-medijskom hajkom, protjeran Milan Tegeltija i VSTS je stavljen pod kontrolu te stranke.

Po oprobanom receptu, prvo su mediji bliski OBA pokrenuli priču o propustima u radu Gordane Tadić da bi joj prvi u Bošnjaka otvoreno zaprijetio jer se drznula da tuži ratne bošnjačke generale i otvori predmet Respiratori.

“Svilen gajtan” konačno je namaknut kada je u Sud i Tužilaštvo, kao optuženi, počeo da dolazi Osman Mehmedagić Osmica.

– To Tužilaštvo koje je vodila Gordana Tadić se bavilo isključivo Bošnjacima i to s fokusom na Bošnjake iz SDA. To je neprihvatljivo – govorio je Bakir Izetbegović.

Zna li Izetbegović da će biti potvrđena odluka prvostepene disciplinske komisije pa o Tadićevoj govori u prošlom vremenu? Da li mu je to potvrdio glavni javni tužilac Republike Srpske Mahmut Švraka koji je prema pisanju Avaza bio u prostorijama SDA u Sarajevu. Navodno, obećano mu je da bira novu poziciju ako kao član drugostepene disciplinske komisije potvrdi mjeru protiv Tadićeve.

– Ne vidim da je iko demantovao te napise u medijima koji govore o sastancima pojedinim članova VSTS sa rukovodstvom SDA. Niko to nije demantovao – kaže Tegeltija.

Švraka nije odgovarao na naše pozive, a u Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske takođe bez reakcije. U VSTS kažu da će sastav drugostepene disciplinske komisije tek biti određen, mada su pojedini federalni mediji već objavili da su, osim Švrake, izabrani federalni tužilac Slavo Lakić i sudija federalnog Vrhovnog suda Mustafa Šabić.

Drugostepena komisija u navedenom predmetu određena je putem Sistema za automatsko upravljanje predmetima, ali imajući u vidu da postoje zahtjevi za izuzećem, još uvijek nije potvrđen konačan sastav komisije – saopšteno je iz VSTS.

Prolongiranje je potvrda da je u toku podzemna obavještajno-medijska akcija kako bi se odredio sastav drugostepene komisije na koju SDA ima uticaj i koja bi potvrdila navodne grijehe Gordane Tadiće, a jedan od njih je što je predmete tužiocima raspoređivala mimo automatskog sistema raspodjele.

– Glavni tužilac po zakonu ima pravo da u svakom trenutku od svakog tužioca uzme bilo koji predmet i dodijeli drugom ili samom sebi. Zbog toga što je glavni tužilac primjenjivala zakon, sada nju razrješuju. Mislim da je to jedna vrlo opasna politička zamka – naglasio je Milan Tegeltija.

Nezvanično, drugostepena komisija će tek u septembru donijeti odluku. Ako bude smijenjena, Gordana Tadić biće četvrti glavni bh. tužilac koji nije dočekao kraj manadata.

Nakon smjene uslijediće otvoreni obračun sa Republikom Srpskom u čemu će se maksimalno koristiti kapaciteti Tužilaštva i Suda BiH, kaže Tegeltija.

(SB)

Oznake: Gordana Tadić