Vijesti 14.02.2019.

Bez miliona iz međunarodnih fondova nema obnove Kastela

ČITANJE: 3 minute

Tvrđava Kastel je jedan od simbola grada kojeg posećuju turisti, ali i mjesto gdje se svake godine održava veliki broj koncerata, manifestacija i festivala. Ipak, njena obnova zbog nedostatka novca trenutno ide malo po malo. 

U prilog tome govore i informacije iz Gradske uprave Banjaluka, prema kojima je u ovoj godini za te namjene planirano 150.000 KM, što je identično iznosu koji je lani uložen u sanaciju dijela ove tvrđave.

S druge strane, Grad je u 2018. aplicirao za sredstva iz raznih međunarodnih fondova ali bez uspjeha, jer su sve prijave odbijene. To je dovelo i do smanjenja obima radova na Kastelu nakon 2016., kada je završena nakrupnija obnova ovog istorijskog spomenika, a koja je finasirana najvećim dijelom milionima iz fondova Evropske unije.

– U 2018. su sanirane dvije kule, a ove godine planiramo obnoviti samo dio bedema između njih – rekli su Gradskoj upravi.

Dodali su da obnova cijelog bedema zahtijeva dosta posla i sredstava, te da u gradskoj kasi nemaju na raspolaganju potreban iznos.

– Za taj dio Kastela bi nam trebalo 900.000 KM, a u mogućnosti smo da obezbijedimo samo 150.000 KM. Tender za izbor firme koja bi bila zadužena za te radove  će biti objavljen u martu – rekli su u Gradu.

Povećanju te stavke se mogu jedino nadati kroz rebalans budžeta grada, koji je u pripremi, a koji bi trebalo da bude u aprilu.

Kako su u Gradu rekli, nadležno Odjeljenje za komunalne poslove će tražiti povećanje trenutne sume za još 150.000 KM.

I u slučaju da se to odobri, 300.000 KM je opet daleko manje od stvarnih potreba ovog istorijskog spomenika. Prema procjenama za adaptaciju kompletne tvrđave Kastel potrebno je oko 50 miliona KM.

Obnova krova ulazne kule na Kastelu, koji je uništen u požaru 2013. godine, okončana je lani i u te radove je uloženo 50.000 KM. Rekonstruisana je još jedna kula, u kojoj je ranije bio smješten ugostiteljski objekat, a u te radove je izdvojeno 100.000 KM.

U Turističkoj organizaciji Banjaluka (TOBL) grada su rekli da je Kastel nosilac turističke ponude grada, te da je važno da se nastavi ulaganje u njenu obnovu.

– Kastel ima svoju dugu istoriju, priču i težinu i upravo zbog toga je startna tačka svih turističkih obilazaka Banjaluke. Pored toga, pri kreiranju turističke ponude stavljamo u fokus manifestacioni turizam, a poznato je da se veliki broj tih događaja održava upravo na Kastelu – rekli su u TOBL-u.

Artiljerijska kasarna

Jedan od interesantnijih dijelova Kastela je skoro totalno urušena artiljerijska kasarna, koja bi mogla koristiti u različite namjene, kada bi bila rekonstruisana. Za te radove bi trebalo oko 10 miliona KM.

U Gradskoj upravi su rekli da je bilo interesa pojedinih investitora da taj objekat preurede u hotel, ali da se sve samo na tome završilo.

– Shvatili su da im se ta investicija ne isplati, jer je većina htjela da na artiljerijsku kasarnu dogradi još jedan veći objekat što nije moguće – kazali su u Gradskoj upravi.

(Srpskainfo)