Vijesti 22.10.2021.

BEZ NAJAVE: Avion EUFOR-a nadgledao vježbu MUP-a RS na Jahorini

ČITANJE: 2 minute

Taktičko-pokaznu vježbu Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, koja je u petak održana na dvije lokacije, odnosno u Donjim Baraćima, kod Mrkonjić Grada, i na Jahorini, na ovoj olimpijskoj planini je nadgledao avion EUFOR-a, što, ističu iz MUP-a RS, nije najavljeno.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Srpske, odbacio je navode predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da je ova vježba provokacija te istakao da nije bilo potrebe ni da EUFOR-ov avion nadlijeće ovo područje, pišu Nezavisne.

“EUFOR-ov avion je pet-šest puta nadletio okolo s namjerom da vidi šta se dešava. Mislim da je trebalo da najave nešto tako, s obzirom na to da su znali i mi smo najavili da će naši helikopteri biti u vazduhu. Iz tog razloga nismo digli drugi helikopter, da ne bismo napravili neku incidentnu situaciju u vazduhu”, kaže Lukač.

Dodao je da nije bilo potrebe da to radi EUFOR, čiji su predstavnici bili na Jahorini.

“Mi apsolutno ništa ne krijemo, sve što su mogli da vide iz vazduha, mogli su da vide i sa zemlje”, rekao je Lukač, dok iz EUFOR-a, na naš upit, nije odgovoreno.

Helikopter, oklopna vozila te veliki broj policajaca učestvovali su u ovoj vježbi. Kolege u uniformi Lukač je pozdravio riječima “Pomaže Bog, junaci”, na šta su mu odgovorili “Bog ti pomogao”.

Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo, Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP-a Srpske i Jedinice žandarmerije Istočno Sarajevo izveli su vježbu sprečavanja upada grupe koja ima namjeru da izvrši teroristički napad na Olimpijski centar “Jahorina”, a potom je svečano otvorena Policijska stanica.

Stanicu su otvorili Lukač, direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević i načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac.

Lukač je rekao da će ovim činom biti unaprijeđena bezbjednost stanovnika i turista te najavio da će video-nadzor biti uspostavljen na čitavoj planini kako bi kontrolisao šta se dešava na javnim površinama.

Istovremeno, pripadnici MUP-a Srpske su kod Mrkonjić Grada izveli vježbu u kojoj je predstavljeno sprečavanje krijumčarenja migranata koji su tom prilikom pružili oružani otpor policiji. Dalibor Ivanić, načelnik Uprave policije MUP-a Srpske, rekao je da je scenario vježbe u skladu s bezbjednosnim trendovima.

(SB)

Oznake: Eufor, MUP RS