Vijesti 03.01.2023.

Bez obzira na skupove u FBiH: Predstavnici srpskih organizacija najavljuju dostojanstven defile

ČITANJE: 4 minute

Svečani defile u Istočnom Sarajevu povodom 9. januara – Dana Republike Srpske biće obilježen masovno i dostojanstveno, bez obzira na najavljena okupljanja bošnjačkih ratnih udruženja, poručio je predsjednik Opštinske boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak.

Tuševljak je rekao da je Republika Srpska nastala 9. januara, koji će uvijek biti obilježavan širom Srpske ne vrijeđajući nikoga.

– Mi smo miroljubiv narod i obilježavanjem našeg najznačajnijeg dana ne vrijeđamo niti ugrožavamo nikoga. Želimo da poručimo susjedima Bošnjacima da uživaju i budu strpljivi i da ne čine neke gluposti i ispade koji bi samo narušili ionako teške odnose između Srba i Bošnjaka – naveo je Tuševljak.

Tuševljak je rekao da je krajnje vrijeme da se svi u BiH okrenu ekonomskom razvoju i suživotu, te da svako obilježava svoje datume vodeći računa da nikoga ne ugrožava.

– Srbi obilježavaju 9. januar u Republici Srpskoj, a ne u Federaciji BiH i građani treba da se okupe u svim lokalnim zajednicima kako bi iskazali koliko im je Srpska važna – rekao je Srni predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić.

Ostojić je istakao da će Srpska nastaviti da obilježava Dan Republike kao i do sada, te pozvao građane na proslavu 9. januara širom Srpske.

– Imamo pravo da Dan Republike obilježavamo u svakom dijelu Srpske, u svakom gradu – izjavio je Ostojić povodom najave okupljanje bošnjačkih ratnih udruženja u Sarajevu protiv obilježavanja 9. januara.

On je naveo da ove godine Srpska obilježava 9. januar ne samo u Istočnom Sarajevu, nego u cijeloj Republici.

– Republika Srpska će slaviti Dan Republike, 9. januar, bez obzira na politike bošnjačkih udruženja proisteklih iz minulog rata kojima smeta postojanje Srpske – izjavila je Srni predsjednik republičkog Udruženja žena žrtava rata Božica Živković Rajilić.

– Slavićemo je dok budemo živi. Oni neka svoju mržnju nose sa sobom, a mi ćemo i dalje slaviti, proslavljati i radovati se Republici Srpskoj i njenom danu. Živjećemo u Srpskoj i truditi se da ona što više napreduje i da mi živimo što bolje, a dušmani neka rade svoj posao – izjavila je Rajilićeva.

Rajilićeva je pozvala građane Srpske da u svakoj opštini Republike proslave 9. januar.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović pozvao je sve građane širom Srpske na veličanstveno obilježavanje Dana Republike, 9. januara.

Nakon najave okupljanje bošnjačkih ratnih udruženja u Sarajevu protiv obilježavanja Dana Republike, Nosović je rekao Srni da njima smeta sve što je srpsko, dodajući da je Istočno Sarajevo sastavni dio Republike Srpske.

– Kako mi nemamo ništa protiv i nikad ne osporavamo kada se oni okupljaju u Srebrenici, iako je to na teritoriji Republike Srpske? – upitao je Nosović.

Nosović je rekao Srni da proslava Dana Republike predstavlja bitan događaj za budućnost Republike, te će nastaviti da ga obilježava

Nikakve akcije bošnjačkih udruženja proisteklih iz prošlog rata neće uticati na postojanje Republike Srpske i proslavu njenog Dana – 9. januara, poručila je danas predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Pale Јasna Lazarević Gavrilović i pozvala sve borce sa Pala da se pridruže defileu u Istočnom Sarajevu.

Komentarišući najavu sutrašnjeg okupljanja ovih udruženja povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, Lazarevićeva je rekla da Bošnjaci time ne doprinose stabilizaciji i miru u BiH.

– Samim tim narušava se stanje koje ni toliko godina nakon rata ne ide u smjeru koji će ljudima omogućiti bolji i kvalitetniji živo – izjavila je Lazarevićaeva.

Niko ne može uticati na obilježavanje Dana Republike Srpske, 9. januara, a bošnjačka ratna udruženja slobodno mogu da okupljaju u svom krugu i svojoj Federaciji BiH, rekao je danas predsjednik Skupštine opštinske Boračke organizacije “Ilidžanski borac” Goran Šehovac.

Povodom najave okupljanja bošnjačkih ratnih udruženja protiv obilježavanja Dana Republike, Šehovac im je poručio da se bave ekonomskim pitanjima, a ne time da li Srbi obilježavaju Dan Republike Srpske.

Bošnjačka strana će nastaviti da radi na unitarizaciji BiH, ali je samo jaka Republika Srpska garant opstanka srpskom naroda na ovom prostoru, rekao je Srni ratni komandant Specijalne jedinice “Vukovi sa Drine” Vojske Republike Srpske Milan Јolović Legenda.

Nakon najave okupljanje bošnjačkih ratnih udruženja u Sarajevu protiv obilježavanja 9. januara – Dana Republike Srpske, Јolović je rekao da je to još jedan u nizu dokaza da se oni nikad neće pomiriti sa postojanjem Srpske.

On je istakao da će ta strana i dalje raditi na njenom urušavanju i unitarizaciji BiH, te naglasio da Dan Republike Srspke niko ne može uzeti, prenosi RTRS.

(SB)