Magazin 30.12.2015.

Bez pečenja: Ukusan rolat sa dvije vrste čokolade

ČITANJE: 2 minute
rolat
Odličan rolat u kojem ćete sigurno uživati!

Sastojci:

Dio sa bijelom čokoladom:

120 grama bijele čokolade
120 grama keksa
50 ml kondenzovanog mlijeka
50 ml slatke pavlake
75 grama maslaca ili margarina
30 grama šećera u prahu
jedno žumance

Dio sa tamnom čokoladom:

200 grama čokolade za kuvanje
200 grama keksa
150 grama maslaca ili margarina
100 grama šećera u prahu
jedno jaje

Priprema:

Bijeli dio: Zagrijati kondenzovano mlijeko i slatku pavlaku, dodati bijelu čokoladu i miješati dok se ne istopi. Ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Mikserom umutiti puter i šećer u prahu, dodati žumance i opet izmiksati. Dodati istopljenu čokoladu i sve dobro sjediniti. Sipati smjesu preko izlomljenog keksa, dobro izmiješati i ostaviti jedan sat u frižider. Na papiru za pečenje napraviti valjak dužine oko 30 cm i prečnika oko 4,5 cm. Uviti ga u papir i ostaviti da se dobro stegne, može se staviti sat vremena u zamrzivač.
Tamni dio: Otopiti čokoladu i ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Pjenasto umutiti puter i šećer u prahu, dodati jaje i opet izmiksati. Sipati istopljenu čokoladu, sve dobro umutiti mikserom, dodati izmrvljen keks i ručno sve izmiješati. Ostaviti u frižider oko jedan sat da se stegne. Na papir za pečenje staviti tamnu smjesu i između dva papira rastanjiti je na oko 30 cm dužine (istu dužinu kao bijeli dio) i na oko 15 cm širine. U sredinu staviti ohlađen i stvrdnut bijeli dio, spojiti tamni dio okolo, malo uvaljati da se dobije okrugli oblik, umotati u papir i ostaviti u frižider da se stegne i da keks opusti, najbolje preko noći.
Napomena: Umjesto svježih jaja može se koristiti i žumance i jaje kuvano na pari. Umutiti svako posebno sa količinom šećera koja je predviđena za taj dio smjese i kuvati desetak minuta na pari. Kada se ohladi sjediniti sa puterom.

(Minimagazin.info)