Sport 18.09.2021.

“BEZ ‘PLAVIH’ SA GRBAVICE SPORT U OVOJ DRŽAVI NE BI BIO ISTI” Zeljković čestitao 100. rođendan FK Željezničar

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Vico Zeljković uputio je čestitku za 100. rođendan FK Željezničaru u kojoj klubu s Grbavice poželio puno uspjeha i velikih sportskih rezultata u narednom periodu.

– Dragi sportski prijatelji iz FK Željezničar, od srca vam čestitam 100. rođendan. To je rijedak jubilej i želimo vam da i u narednih 100 godina nastavite da nižete uspjehe. Nije potrebno nabrajati sve trofeje koje je ovaj klub kroz svoju stogodišnju istoriju osvojio i potvrdio se kao jedan od najvećih na našim prostorima. Takođe, teško je pobrojati i sve velikane koji su prošli kroz ovaj klub, igrače, trenere, reprezentativce. Nemoguće je govoriti o Želji, a ne spomenuti igračku i trenersku veličinu Ivicu Osima koji je dao nemjerljiv doprinos rastu, ne samo svog kluba, nego i FSBiH. Nije on bio jedini Željovac bez kojeg ni naš Savez danas ne bi bio ono što jeste. Tu je bio i pokojni Josip Katalinski-Škija u čiju čast FSBiH tradicionalno svake godine održi turnir za mlađe kategorije. Tu svakako treba spomenuti Mišu Smajlovića i Mehmeda Baždarevića, legende Željezničara koji su sa klupe predvodili reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Ogroman je broj članova ovog kluba koji su dali doprinos u stvaranju NSBiH i zbog toga danas i mi slavimo sa našim prijateljima stogodišnjicu postojanja FK Željezničar. Fudbalski savez BiH je ponosan što za svog člana ima jedan takav kolektiv koji je zahvaljujući predanom radu i sportskom viteštvu stekao veliki ugled širom Evrope i svijeta. Željezničar je veliko bogatstvo za cjelokupni sport Bosne i Hercegovine i bez obzira na to za koje klubove navijamo, „Plave“ sa Grbavice svi moramo poštovati jer bez njih sport u ovoj državi ne bi bio isti. Zbog svega napravljenog u ovih sto godina Željo nastavi da se razvijaš i stvaraš nove generacije igrača, poput Edina Džeke, koji će sve nas zajedno činiti ponosnim u cijelom svijetu, napisao je Zeljković.

(N.S)