Svijet 26.03.2021.

BEZ POMAKA NA SAMITU: Lideri EU i dalje različito ocjenjuju raspodjelu vakcina

ČITANJE: 3 minute

Lideri Evropske unije su u četvrtak pokušavali da reše sporove oko distribucije vakcina protiv korona virusa kako bi ubrzali imunizaciju stanovništva u vreme nedovoljne količine vakcina, skoka broja novozaraženih i spora sa Velikom Britanijom.

Prvog dana dvodnevnog onlajn samita, austrijski kancelar Sebastijan Kurc kritikovao je način raspodele vakcina unutra EU, navodeći da su neke zemlje dobile više doza nego što bi bilo pravedno.

Nastupajući u ime koalicije šest članica Unije, Kurc je zatražio uvođenje korektivnog mehanizma pri raspodeli vakcina i time povećao tenzije na samitu.

„Kada jedan broj država ima znatno manje vakcina nego neke druge, ja mislim da je to onda veliko pitanje za Evropu. Ovo bi moglo da nanese štetu Evropskoj uniji kakvu dugo nismo videli“, rekao je Kurc.

Lideri 27 država do četvrtka uveče nisu uspeli da prevaziđu nesuglasice oko toga kako treba rasporediti deset miliona doza vakcina koje će uskoro stići, sa ciljem da među članicama bude smanjen jaz u stopi vakcinacije.

Većina članica EU tvrdi da postojeći sistem raspodele funkcioniše dobro, ali da su neke države napravile grešku jer su se usmerile na vakcinu kompanije Astrazeneka umesto da koriste i druge. Vakcine Astrazeneke su jeftinije i znatno lakše za čuvanje.

Podele unutar EU zbog vakcina danas je dodatno produbila Danska koja je objavila da još tri nedelje neće koristiti vakcinu Astrazeneke. Nekoliko evropskih zemalja, koje su nedavno obustavile upotrebu te vakcine posle pojave krvnih ugrušaka kod zanemarljivog broja ljudi koji su je primili, nastavile su da je koriste kada je Evropska agencija za lekove saopštila da je bezbedna.

Širenje zaraznijih sojeva korona virusa dovelo je do popunajavanja kapaciteta bolnica u nekim zemljama EU, što je u kombinaciji s nedostatkom vakcina dovelo do toga da nekoliko država uvede oštra ograničenja za predstojeće uskršnje praznike.

Tri meseca od početka imunizacije, vakcinisano je svega 14 odsto od 450 miliona stanovnika EU, a u Velikoj Britaniji, koja je prošle godine izašla iz Unije, 46 odsto, prenose agencije.

Spor EU i Londona izbio je nakon saznanja da je Brisel dozvolio izvoz 21 milion doza vakcine u Veliku Britaniju od 1. decembra, dok ni jedna jedina nije stigla u suprotnom smeru.

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen rekla je da je EU dozvolila izvoz 77 miliona doza vakcina u inostranstvo i da je to dokaz da Uniju ne treba optuživati za takozvani „vakcinalni nacionalizam“.

Optužbe za protekcionizam usledile su kada je Fon der Lajen ove nedelje pojačala kontrolu izvoza vakcina.

Cilj EK je da primora proizvođače vakcina, naročito Astrazeneku, da isporuče one količine doza na koje su se obavezale ugovorima.

Uz rešavanje sporova oko vakcina, lideri Evropske unije su se danas bavili i Turskom i ponudili joj nove podsticaje za poboljšanje saradnje u oblasti migracija i trgovine, uprkos nazadovanju te zemlje po pitanju demokratskih standarda i sve veće zabrinutosti zbog ambicija Ankare da traži naftu i gas u Sredozemnom moru.

Nakon nedavnog pomirljivog tona turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, lideri EU su naveli da su, ako Ankara nastavi sa takvim ponašanjem, spremni za saradnju „na postepen, proporcionalan i reverzibilan način radi jačanja saradnje u brojnim oblastima od zajedničkog interesa“.

(SB)

Oznake: EU, vakcine