Politika 13.12.2015.

Bez pomoći SAD, Evropa se neće uspešno izboriti s krizom

ČITANJE: 3 minute
cirsd jeremic washington
Trenutna kriza u Evropi najgora je od kraja Drugog svjetskog rata i zato SAD moraju da budu spremne da ponude pijateljskom kontinentu dodatne resurse, jer je bez pomoći Amerike uspjeh Evrope malo vjerovatan, rečeno je danas u Vašingtonu na skupu “Amerika pred izazovima: Spoljni poslovi u 2016. i u budućnosti”.

Intenziviranje borbe protiv Islamske države (IS) je značajno za SAD, te je potrebno donijeti niz mjera kako bi se povećala efikasnost bez ponovnog slanja američkih trupa u region, rečeno je na toj panel diskusiji koju su organizovali Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) na čijem je čelu Vuk Jeremić i Centar za američki progres (CAP).

Bivši visoki zvaničnik Pentagona i potpredsednik CAP-a za nacionalnu bezbjednost i međunarodnu politiku Vikram Sing nazvao je ovaj događaj “samitom tink-tenkova”, uzimajući u obzir renome učesnika i organizacija koje predstavljaju, navedeno je u saopštenju CIRSD-a.

U diskusiji su učestvovali bivši lider većine u Senatu SAD, a sadašnji predsjednik CAP-a Tom Dešl, predsjednik Čikaškog savjeta za globalna pitanja i bivši američki ambasador pri NATO-u Ivo Dalder, predsjednik Centra za novu američku bezbjednost i bivši spoljnopolitički savjetnik Džona Mekejna Ričard Fontejn, izvršni potpredsjednik Instituta Brukings i bivši specijalni izaslanik SAD-a za Bliski istok Martin Indik, kao direktorka CAP-a i bivši visoki zvaničnik Klintonove i Obamine administracije Nira Tanden.

Senator Dašl je, kako je navedeno, govorio o imperativu nastavka američkog liderstva u ovom dobu, a ono se mora utvrditi otpornošću, inovacijama, spremnoscu na saradnju i angažovanjem.

Fontejn je ukazao na značaj koji za Ameriku nosi intenziviranje borbe protiv IS i  istakao da skorašnji teroristički napadi u Parizu mogu poslužiti kao katalizator fokusa međunarodne zajednice na skorije pronalaženje rešenja za situaciju u Siriji.

Dalder je poručio da je trenutna kriza u Evropi najgora od kraja Drugog svjetskog rata, kao i da Amerika mora biti spremna da ponudi dodatne resurse Evropi kako bi se izborila sa svim problemima.

– Bez Amerike, uspjeh Evrope je malo verovatan – zaključio je Dalder. Objašnjavajući ulogu Rusije na Bliskom istoku, Dalder je govorio o ruskoj želji da se zadrži svoj uticaj u regionu.

– Za sada je podrška Asadu sredstvo do tog cilja – rekao je on, dodajući da je istovremeno, uspon IS direktna prijetnja ruskim bezbjednosnim interesima, kao i da je uspostavljanje pravog balansa između ovih ciljeva ključno pitanje kojim se Moskva mora pozabaviti, a Vašington mora – naučiti da to prihvati kao realnost -.

Martin Indik je prevashodno govorio o Iranu, rekavši da je nuklearni sporazum uklonio regionalnu trku u naoružanju kao mogućnost ovoj generaciji lidera. Upravo zbog toga je lakše fokusirati se na ostale probleme na Bliskom istoku, rekao je on, poput Islamske države.

Nira Tanden govorila je o značaju zbivanja na Bliskom istoku za unutrašnju politiku u Americi, posebno naglasivši kontekst predsedničke kampanje koja je u toku.

– Terorizam utiče na politički dijalog na više načina. Amerika nema drugi izbor nego da predvodi svojim sopstvenim primjerom – rekla je.

– U protivnom, drugi će činiti izbore za nas koji će svakako biti gori – naglasila je ona.

Tanden je izrazila zabrinustost povodom – sve manje mogućnosti oslanjanja na Tursku, kao i sve manje volje ove zemlje da igra konstruktivnu ulogu – dodavši pritom da to predstavlja izazov Americi u podsticanju pozitivnih promjena na Bliskom istoku, piše u saopštenju CIRDS-a.

(Tanjug)