Vijesti 18.06.2016.

Bez posla među Banjalučanima i doktori nauka

ČITANJE: 2 minute

Posao u Banjaluci čeka 16.000 ljudi, a skoro petinu čine visokoobrazovani mladi ljudi.

Među nezaposlenima najviše je ekonomista i pravnika, dok nedostaje kamenorezaca, konfekcionara i majstora za klima uređaje.

– Uči da budeš prvi na birou je aforizam koji opisuje današnje stanje. Više se ni ne pitam šta ću poslije fakulteta, jer znam da me čeka mjesto na birou – kaže Anita Vuković, apsolventica ekonomije.

Među visokoobrazovanim građanima u banjalučkom zavodu za zapošljavanje je 3.000 diplomaca, 78 mastera, 23 magistra i tri doktora nauka, od kojih su najbrojniji diplomirani ekonomisti, pravnici i profesori razredne nastave.

Marko Martić, izvršni direktor GEA – Centra za istraživanja i studije, kaže da je obrazovanje trend koji se nameće kao uslov za izgradnju bilo kakve karijere.

– Dio mladih se školuje jer ne mogu naći posao nakon srednje škole, pa nastavak školovanja vide kao mogućnost da odgode izlazak na tržište rada. Takođe, prerađivačka industrija u BiH nije razvijena na tom nivou da može zaposliti sve ljude sa završenom srednjom školom – kaže Martić.

Među rijetkim diplomcima koji ne čekaju posao, već posao čeka njih, najbrojniji su inženjeri elektrotehnike, fizičari, matematičari i profesori njemačkog.

Sa srednjom stručnom spremom bez posla je najviše ekonomskih tehničara, zatim mašinskih tehničara, te maturanata gimnazije, dok se ne birou najkraće zadrže mehaničari rashladnih klima uređaja, rukovalaci građevinskih strojeva visokogradnja, kamenorezci, konfekcionari, tipomašinisti, te električari za rashladne uređaje.

– Zanatska zanimanja u najčešćem broju slučajeva podrazumijevaju fizički zahtjevne ili nisko plaćene poslove što mladim ljudima, generalno govoreći, nije atraktivno – dodaje Martić.

Stipendije

Gradska uprava, da bi dodatno motivisala mlade i usmjerila na tražena zanimanja, svake godine stipendira đake i studente deficitarnih zanimanja sa 160 KM, odnosno 250 KM mjesečno.

Na toj listu su zanatska zanimanja poput zidara, tesara i obućara, studij za informatičare, programere, profesore matematike i informatike.

(Glas)