Biznis 09.06.2021.

BEZ SPROVOĐENJA REFORMI: BiH od MMF-a dobija 300 miliona evra

ČITANJE: 2 minute

Bosna i Hercegovina će od Međunarodnog monetarnog fonda dobiti čak 300 miliona evra pod najpovoljnijim uslovima, a da pritom nije morala sprovesti nijednu reformu.

Prethodno su, takom pregovora, predstavnici MMF-a insistirali na tome da BiH mora da sprovede reforme ako želi da dobije novac. Takođe, kako saznaju “Nezavisne” i predstavnici međunarodne zajednice stali su iza MMF-a i poručili da je potrebno da BiH zaključi novi aranžman koji sadrži važne reforme.

Iako je međunarodna zajednica snažno stala na stranu MMF-a u njihovom insistiranju da BiH ispuni uslove prije nego što dobije novac, MMF je namjerom da isplati 300 miliona evra bez ikakvih uslovljavanja nesvjesno i nenamjerno pokopao šansu da novi aranžman, koji sadrži i one reforme koje je spomenuo i PIC, bude usvojen.

MMF se na ovu isplatu odlučio kako bi pomogao svim zemljama članicama da lakše savladaju posljedice korona krize i njenog uticaja na ekonomiju, ali nesvjesno su oslabili vlastite napore da se u BiH pokrenu reforme, pišu “Nezavisne”.

Takođe, važno je istaći da BiH neće moći podići ovaj novac od MMF-a, već će dobiti određenu količinu SDR-a, odnosno pravo da se kod bilo koje članice MMF-a zaduži po minimalnoj stopi u visini od 300 miliona evra.

Kristalina Georgijeva, generalna direktorica MMF-a, istakla je da je uvjerena da će SDR alokacija biti distribuisana zemljama članicama do sredine avgusta.

SDR čini korpica pet vodećih svjetskih valuta – dolar, evro, juan, jen i britanska funta – i predstavlja knjigovodstvenu jedinicu za transakcije među zemljama članicama.

U MMF-u kažu da su rezerve u SDR-u važne za svaku zemlju jer je čine finansijski jačom i daju joj mogućnost da ih u vremenima kriza može iskoristiti za hitne potrebe.

SDR će zemljama članicama pomoći da ojača njihove rezerve kroz korištenje kolektivne snage MMF-a i na taj način će pružiti likvidnost zemljama u razvoju.

(N.S)