Vijesti 24.08.2015.

Bez većine za smjenu Vilića

ČITANJE: 2 minute
aleksandar-vucic

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije imao potrebnu većinu za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića zbog događaja na komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula, kada je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić u izjavi novinarima nakon sjednice, na kojoj je razmatran zahtjev ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića za smjenu Vilića, nije želio da precizira koliko je članova Odbora bilo za smjenu Vilića.

“Može se očekivati da ćemo se u narednom periodu baviti ovim pitanjem. To nije definitivno zaključeno. Riječ je o ozbiljnoj stvari. Ministar bezbjednosti podnio je inicijativu i to se mora dovesti do kraja u narednom periodu”, rekao je Krunić.

Prema njegovim riječima, Mektić je u zahtjevu iznio šest zamjerki na rad Vilića koje su uglavnom do sada objelodanjene, a odnose se na organizacioni karakter komemoracije u Potočarima, kao i na to da nije obezbijeđena adekvatna zaštita da ne dođe do kontakta sa VIP ličnostima.

“Ovo nije stavljeno ad akta. Kolege u Nezavisnom odboru će imati neke druge inicijative da bi se to dovelo do kraja. Nije normalno da prijedlog resornog ministra završi na ovaj način na ovoj sjednici”, rekao je Krunić.

Nezavisni odbor primio je na prošloj sjednici 18. avgusta zahtjev Mektića za Vilićevu smjenu.

Raspravu o dešavanjima u Potočarima Nezavisni odbor započeo je na sjednici 21. jula, a Mektić je tada tražio pokretanje diciplinskog postupka protiv Vilića.

Tom prilikom većina članova Nezavisnog odbora ocijenila je da treba provjeriti i utvrditi još neke činjenice, pa su od Savjeta ministara, odnosno njegovog Odbora za unutrašnju politiku, zatražene određene informacije o dešavanjima u Potočarima.

Savjet ministara BiH dostavio je tražene materijale koji imaju određen stepen tajnosti i posebnu proceduru upoznavanja.

Članovi Nezavisnog odbora imali su zadatak da se od prošlog utorka do današnje sjednice prema važećim procedurama upoznaju o tim materijalima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić napadnut je na komemoraciji u Potočarima 11. jula. NJega je, uz povike “Alahu ekber”, masa gađala kamenicama i uzvikivala pogrdne riječi.

(Agencije)