Bez većine za smjenu Vilića

aleksandar-vucic

Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije imao potrebnu većinu za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića zbog događaja na komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula, kada je napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjedavajući Nezavisnog odbora Žiko Krunić u izjavi novinarima nakon sjednice, na kojoj je razmatran zahtjev ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića za smjenu Vilića, nije želio da precizira koliko je članova Odbora bilo za smjenu Vilića.

“Može se očekivati da ćemo se u narednom periodu baviti ovim pitanjem. To nije definitivno zaključeno. Riječ je o ozbiljnoj stvari. Ministar bezbjednosti podnio je inicijativu i to se mora dovesti do kraja u narednom periodu”, rekao je Krunić.

Prema njegovim riječima, Mektić je u zahtjevu iznio šest zamjerki na rad Vilića koje su uglavnom do sada objelodanjene, a odnose se na organizacioni karakter komemoracije u Potočarima, kao i na to da nije obezbijeđena adekvatna zaštita da ne dođe do kontakta sa VIP ličnostima.

“Ovo nije stavljeno ad akta. Kolege u Nezavisnom odboru će imati neke druge inicijative da bi se to dovelo do kraja. Nije normalno da prijedlog resornog ministra završi na ovaj način na ovoj sjednici”, rekao je Krunić.

Nezavisni odbor primio je na prošloj sjednici 18. avgusta zahtjev Mektića za Vilićevu smjenu.

Raspravu o dešavanjima u Potočarima Nezavisni odbor započeo je na sjednici 21. jula, a Mektić je tada tražio pokretanje diciplinskog postupka protiv Vilića.

Tom prilikom većina članova Nezavisnog odbora ocijenila je da treba provjeriti i utvrditi još neke činjenice, pa su od Savjeta ministara, odnosno njegovog Odbora za unutrašnju politiku, zatražene određene informacije o dešavanjima u Potočarima.

Savjet ministara BiH dostavio je tražene materijale koji imaju određen stepen tajnosti i posebnu proceduru upoznavanja.

Članovi Nezavisnog odbora imali su zadatak da se od prošlog utorka do današnje sjednice prema važećim procedurama upoznaju o tim materijalima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić napadnut je na komemoraciji u Potočarima 11. jula. NJega je, uz povike “Alahu ekber”, masa gađala kamenicama i uzvikivala pogrdne riječi.

(Agencije)

Značajna uloga Muzeja RS u obrazovanju novih naraštaja

Moderno doba sa sobom donosi niz promjena, koje se, između ostalog, odnose i na obrazovanje. U Muzeju RS smo saznali više o tome kako izgleda uloga ove ustanove u odgoju djece i mladih.  Znanja stečena u formalnom obrazovanju više nisu dovoljna za adekvatno funkcionisanje u savremenom svijetu. Razvoj informatičke tehnologije i naučno tehnološki napredak stvorio

GUŽVE NA GP: Pojačan saobraćaj na ulazu u BiH u Velikoj Kladuši i Gradišci

Na graničnim prelazima Velika Kladuša i Gradiška pojačan je saobraćaj na ulazu u BiH iz Hrvatske, saopšteno je iz Bihamka. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz Bihamka ističu da se tokom dana očekuje pojačana frekvencija vozila na putevima koji vode prema ski-centrima i zimskim izletištima.

Banjaluka.net saznaje: NATO prihvatio Program reformi

Politički komitet NATO saveza razmatrao je Program reformi koji je u decembru Predsjedništvo BiH uputilo u Brisel, saznaje Banjaluka.net. Kako nam je potvrđeno, Politički komitet NATO-a, pozitivno je ocijenio i prihvatio Program reformi. “Program je prihvaćen takav kakav jeste, odnosno, da promoviše saradnju između BiH i NATO i da ne pejudicira pitanje članstva”, rekao je izvor banjaluka.net i dodao da

TOTALNA EXTRA RASPRODAJA: Ispraćamo zimu uz extra popuste i extra niske cijene

Do 19.01. u svim Extra Sports prodavnicama čekaju vas popusti do 50% na kompletan asortiman iz zimske kolekcije. Na Totalnoj Extra rasprodaji izaberite jaknu, čizme, cipele, trenerke i slično iz ponude zimskog asortimana i ostvarite značajne uštede pri kupovini, za cijelu porodicu. Posjetite najbližu Extra Sports prodavnicu i ne propustite finalne popuste na kompletan asortiman.

DOMAĆINSTVA OSTALA BEZ VODE Pukla cijev u banjalučkom naselju Lauš

U Karađorđevoj ulici u banjalučkom naselju Lauš došlo je do pucanja vodovodne cijevi zbog koje je veći broj domaćinstava u ovom naselju ostao bez vode. Kako su za “Nezavisne” potvrdili u banjalučkom “Vodovodu”, do prekida u vodosnabdijevanju došlo je jutros u devet sati, a ekipe su po prijavi izašle na teren i rade na uklanjanju

DODIK: Multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da treba pojačati investicioni ciklus u Republici Srpskoj i da je multiprioritet izgradnja auto-puta od Doboja do mosta na Rači. Dodik je poslije proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao novinarima u Banjaluci da su multiprioriteti i izgradnja gasovoda, bolnice u Doboju i realizacija značajnih infrastrukturnih projekata za Srpsku.

BiH se obavezala da neće prisvajati dijelove svemira i da neće koristiti nuklearno oružje

Bosna i Hercegovina se obavezala ratifikovati Ugovor o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela. Treba istaći da BiH zasigurno nije država koja će istraživati svemir, jer za to nema ni kapacitete, ni programe, kao ni interes. Ipak, BiH je kao i sve ostale države