Vijesti 22.11.2018.

BEZBJEDNOST DJECE U RUKAMA TREPTAČA U Banjaluci nije planirano postavljanje 3D pješačkih prelaza

ČITANJE: 2 minute

Banjaluka se ne planira pridružiti gradovima iz regiona i svijeta koji su u cilju povećanja bezbjednosti djece u saobraćaju u blizini pojedinih škola pravili takozvane 3D pješačke prelaze već će se koristiti do sada testiranim metodama upozoravanja vozača.

Ovi 3 D pješački prelazi su optička iluzija koja privlači pažnju vozača koji će zasigurno usporiti nakon što ugledaju naizgled lebdeću zebru koja izgleda kao stvarna fizička prepreka.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić je potvrdio da u idućoj godini nije planirano postavljanje 3D zebri.

– Mi planiramo nastaviti sa dosadašnjom praksom koja se pokazala kao dobro riješenje kada je u pitanju poboljšanje bezbjednosti učenika u saobraćaju, a to je postavljanje treptača prije samih pješačkih prelaza koji upozoravaju vozače da se približavaju mjestu označenom za njihov prelaz – rekao je Sandić.

Napomenuo je da su ova upozorenja za vozače do sada postavili u Boriku, na istočnom tranzitu te kod osnovne škole Petar Petrović Njegoš.

 

 

– U tom smislu ćemo i nastaviti naše dalje aktivnosti i u 2019.godini, a te radove ćemo finansirati iz sredstva namjenjenih za saobraćajnu signalizaciju. Osim toga pored pješačkih prelaza postavljaćemo i dodatne znakove za ograničenje brzine – kazao je Sandić.

Mišljenja građana o ovim pitanjima su podjeljenja, jedni smatraju da bi 3 D pješački prelazi unaprijedili bezbjednost djece u saobraćaju, a drugi da nema pomoći ako se vozači ne pridržavaju pravila.

– Sigurno ne bi bilo viška da u blizini škola postave takve prelaze, nije to stopostotna sigurnost ali može da pomogne. Mislim da trebamo upotrijebiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju kako bi djeca u saobraćaju bila što bezbjednija – rekla je Jelena K.

S druge strane Bojana B. poručuje da dijete ona vodi u školu i ide po njega.

– Nikakve 3D zebre, treptači ili znakovi za ograničenja ne pomažu ako se vozači divljaju po ulicama, a na žalost takvih je mnogo – kazala je ona.

U Sarajevu je u planu postavljanje 3D pješačkih prelaza u blizini osnovnih škola i vrtića s ciljem povećanja sigurnosti djece u saobraćaju. Za te namjene planirana su i sredstva u prijedlogu budžeta grada Sarajeva za 2019. godinu i to u izosu od 20.000 KM. U Virovitici u Hrvatskoj ovakvi prelazi u blizini dvije osnovne škole su napravljeni u aprilu.

Iskustva drugih

Indija je prva počela projekat 2016.godine a slijedili su je Island, Malezija, Novi Zeland, Australija i SAD. U nekim zemljama 3D prelazi zamijenili su ležeće policajce.

(Srpskainfo)