Vijesti 18.03.2017.

Bezbjednost u Banjaluci: Zadovoljavajuće stanje u gradu

ČITANJE: 3 minute

Uvidom u statističke podatke Policijske stanice Banjaluka – Centar, te detaljnom analizom pokazatelja, utvrđeno je da je stanje bezbjednosti u 2016. godini u sva tri segmenta, kriminalitet, javni red i mir i bezbjednost saobraćaja na zadovoljavajućem nivou, te da nisu izvršena krivična djela sa težim posljedicama, kazala je to za ”mojabanjaluka.info” Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka.

”Bezbjednosna problematika u oblasti kriminaliteta, javnog reda i mira i bezbjednosti saobraćaja je u opadanju u odnosu na isti period 2015. godine u kome je stanje bezbjednosti ocjenjeno kao zadovoljavajuće, nema bezbjednosnih pojava ugrožavanja koje bi mogle izazvati bitnije uznemiravanje građana”, kazala je Maraknović.

Nema teških krivičnih djela

Na području ove policijske stanice u prethodnom periodu nisu registrovani slučajevi izvršenja teških krivičnih djela, kao što je terorizam, diverzije i slično, kao ni organizovani oblici izvršenja krivičnog djela sa elementima nasilja.

”Kada je u pitanju stanje bezbjednosti u oblasti kriminaliteta, u odnosu na uporedi period, zabilježeno je smanjenje broja prijavljenih i izvršenih krivičnih djela sa 282 na 256 krivičnih djela, ili za 9,22 odsto, a istovremeno je zabilježen porast ukupne rasvjetljenosti krivičnih djela sa 55,1 odsto na 64,6 odsto što je povećanje za 9,5 procenata, kao i procenat rasvjetljenosti po nepoznatom izvršiocu sa 49,01 na 57,3 odsto što je povećanje za 8,3 odsto”, pojašnjava Marija Markanović i dodaje da razvijetljenost teških krađa iznosi 56 procenata, a naročito provala u kuće ili stanove koji iznosi 68,4 odsto.

’’Svježi čin’’

Takođe, zapaženi rezultati su postignuti i kada je u pitanju hvatanje izvršilaca krivičnih djela na mjestu izvršenja,  „Svježi čin“, gdje je ukupno u 22 slučaja izvršenja krivičnih djela na licu mjesta slobode lišeno 28 lica što je povećanje za 69 odsto  u odnosu na uporedi period.

”U oblasti javnog reda i mira došlo je do smanjenja broja narušavanja javnog reda i mira za 21,51 odsto, kao i broja prekršaja za 23,39 odsto, a broj narušavanja javnog reda i mira u većem obimu je smanjen sa šest na dva  narušavanja što je manje za 66,67 odsto. Ovakvo stanje je rezultat planskog i preventivnog rada policije na terenu”, pojašnjava portparol CJB Banjaluka za portal ”mojabanjaluka.info”.

Bezbjednost saobraćaja

Kada je u pitanju stanje u oblasti bezbjednosti saobraćaja Policijska stanica Banjaluka – Centar je svoje aktivnosti usmjerila na preventivno djelovanje u rejonima osnovnih škola (na području ove policijske stanice nalazi se pet osnovnih škola), kao i na represivno djelovanje na području cijele policijske stanice.

”U toku 2016. godine sprovedene su 43 akcije pojačane kontrole stanja bezbjednosti saobraćaja usmjerenih na bezbjednost učesnika u saobraćaj”, govori Markanović.

Posebna obezbjeđenja

Pored navedenih aktivnosti u toku 2016. godine izvršeno je 423 vanredna obezbjeđenja i 39 posebnih obezbjeđenja.

Nagrada za dva službenika

Zbog izkazane hrabrosti, požrtvovanosti i prefesionalnosti  u obavljanju svojih redovnih poslova i radnih zadataka u 2016. godini, a povodom Krsne slave MUP RS, plaketom su nagrađena dva policijska službenika, a jedan policijski službenik je vanredno unapređen u viši čin.

Dobra saradnja

Obzirom da se na području koje operativno pokriva ova policijska stanica nalazi Ferhad – pašina džamija, istaknut je dobar primjer dobre saradnje građana, vjerske zajednice i policije.

(mojabanjaluka.info)