Biznis 09.04.2021.

BEZUSPJEŠNO: Nova uprava Akvane pokušava da zaustavi tender starog menadžmenta od 380.000 KM

ČITANJE: 3 minute

Nova uprava banjalučke „Aquane“ pokušava na sve načine da zaustavi tendere koje je pokrenuo stari menadžment, ali bezuspješno. Tako će, iako nisu planirali, morati da sprovedu nabavku hrane u vrijednosti od 380.000 maraka.

Međutim, u toj namjeri nova uprava „Aquane“ je bez zakonskog osnova donijela Odluku kojom otkazuje nabavku pokrenutu još prošlog ljeta, utvrdila je Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH koja je postupala po žalbi firme „Novoteks“. Ta firma je na spornom tenderu dala najpovoljniju ponudu, ali ugovor sa njima „Aquana“ nije zaključila, piše capital.ba.

Uprava je svoju Odluku pokušala da opravda činjenicom da je stari direktor, koji je pokrenuo nabavku, smijenjen te da se razmatra da Gradski olimpijski bazen, koji u velikom procentu učestvuje u nabavci, bude izdvojen iz „Aquane“. To, prema njima, uveliko mijenja potrebu za nabavkom.

Takođe, naveli su i to da prema „Novoteksu“ imaju milionski dug po sudskoj presudi, a koji nisu izmirili. Ništa od toga se nije moglo predvidjeti u vrijeme raspisivanja tendera za nabavku, zbog čega su smatrali kako postoji osnov da se nabavka obustavi.

Međutim, u KRŽ-u su stava kako nije postojao osnov za tako nešto.

„Odluka o otkazivanju postupka javne nabavke nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH jer je ugovorni organ propustio da izabranom ponuđaču dostavi prijedlog ugovora na potpis i zaključi ga u skladu sa zakonom“, navodi se u rješenju KRŽ-a.

Direktor „Aquane“ Velibor Vukajlović kaže za Capital kako su Rješenje Kancelarije primili tek juče te da nisu još uvijek odlučili na koji način će postupiti. Novi tender se, kako je rekao, neće raspisivati.

„Kancelarija za žalbe je naložila da nastavimo postupak tj. da ponudimo ugovor dobavljaču ili da iskoristimo pravni lijek tj. sudsko odlučivanje. Kako smo juče zaprimili Rješenje, još uvijek nismo odlučili. Svakako ćemo zatražiti stručno, pravno mišljenje“, rekao je on.

Dodao je kako su namirnice predviđene nabavkom potrebne, ali je osporio količine i cijene koje su bile predviđene.

„Naši planovi se tu razlikuju u odnosu na prethodnu upravu“, kazao je Vukajlović.

Inače, ova nabavka je bila podijeljena u šest dijelova. Staro rukovodstvo na čelu sa Vedranom Mitrovićem je planiralo nabavku mesa vrijednog 177.500 KM, voća i povrća 75.000 KM, kolonijalne robe 54.000, mlijeka i mliječnih proizvoda 39.000 KM, hljeba u vrijednosti 19.500 KM te svježe i smrznute ribe, voća i povrća za koji su planirali izdvojiti oko 18.000 KM.

Dostava bi se vršila sukcesivno u periodu od pet godina.

Podsjećamo, „Novoteks“ Novaka Milakovića je godinama bio jedan od glavnih dobavljača „Aquane“ koja je u višemilionskim gubicima. Zbog dugovanja gradskog preduzeća zatražena je prodaja imovine „Aquane“.

„Aquana“ je u centar pažnje javnosti došla kada je rukovođenje gradom preuzela nova administracija na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem.

Njegov tim za reviziju je utvrdio kako je iz „Aquane“ nestao ekspres restoran plaćen 100.000 maraka. Takođe, javnost je saznala i to da su pomoćnica ministra trgovine i turizma RS Dragana Ristić i njena majka Jevrosima dobijale novac za pjevanje, iako se nikada nisu bavile pjevanjem.

(SB)

Oznake: Akvana