Vijesti 12.05.2016.

Bh. građani se prisjećaju poplava iz maja 2014. godine: Kiše još izazivaju strah i paniku

ČITANJE: 3 minute
poplave
Kuću smo obnovili, ali je strah od vode ostao, zbog čega sam uvijek na oprezu i spremna da u slučaju, ne daj bože, onakve katastrofe na vrijeme nađem sigurno utočište.

Tako počinje priču Dobojka Maida Vukojević (67), koja se nerado prisjetila 15. maja 2014. godine, kada je, spasavajući se od vodene bujice koja je potopila njihovu kuću, bila prinuđena da sa sinom Dariom (38) pliva do čamca, koji su čekali satima.

-Bili smo na tavanu i morali smo da izbijemo vrata i plivamo do čamca. Obukli smo se toplo, ali je materijal upio vodu. Jedva smo plivali od težine, a voda je bila hladna, nosila nas je- prisjeća se sa suzama u očima Maida.

Nakon što se voda povukla uslijedio je novi šok – trebalo je ući u kuću u kojoj su živjeli tri i po decenije.

-Osjećala sam se tako bijedno, ništa iznijeli nismo! A kada smo ušli u kuću nakon što se voda povukla, do koljena smo gazili mulj, ko u živo blato da smo ušli. Stvari su sve bile prevrnute, čak je i sto koji je bio od punog drveta bio prevrnut, sve smo morali baciti- kaže Vukojevićeva, te pokazuje trag vodene bujice na kući, koji je prelazio tri metra.

Duže od sedam mjeseci je, ističe ona, trajala obnova, te dodaje da je dvije godine nakon poplava svaki put uhvati panika kada kiša pada duže od tri dana, jer taj strah koji je osjetila u maju 2014. neće proći dok je živa. Po principu “ko se o mlijeko opeče, i u jogurt duva”, sličan strah vlada i u ostalim lokalnim zajednicama koje su prije dvije godine bile pod vodom.

I Bijeljinci se, kako nam je potvrdio Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, još plaše kada dođe do obilnijih kiša. Dodaje da je dosta toga popravljeno, ali da ima još 200 kuća za renovirati, te oko 40 za rušenje.

-Savski nasip je popravljen i ojačan, a kada je riječ o rijekama Janji i Drini ništa značajnije nije urađeno da bismo bili sigurni od novih eventualnih poplava- rekao je Mićić.

I u brojnim lokalnim zajednicama u FBiH potrebno je još mnogo ulagati kako bi problemi bili riješeni. Za projekte prevencije i odbrane od poplava na području Sanskog Mosta biće utrošeno 2.480.000 maraka, istaknuto je tokom jučerašnje posjete predstavnika Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i Agencije za vodno područje sliva rijeke Sane predstavnicima ovdašnjih lokalnih vlasti.

Mustafa Avdagić, načelnik općine Sanski Most, kaže da projekat podrazumijeva produbljivanje korita Sane u dužini od oko tri kilometra, radi se o dijelu vodotoka rijeke koji prolazi kroz uže gradsko područje. Iz Ministarstva finansija RS ističu da ukupno uplaćena sredstva na račune Fonda solidarnosti i račun za posebne namjene za poplave, od 2014. godine do 10. maja ove godine, iznose 203 miliona KM.

-Sredstva prikupljena po osnovu Zakona o posebnom doprinosu za solidarnost iznose 160,5 miliona KM- navode iz tog ministarstva.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kazali su da je za rehabilitaciju regionalne i lokalne infrastrukture u RS, u okviru Hitnog projekta oporavka od poplava, predviđeno više od 40 miliona KM.

Radenko Jeftić, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata pri tom ministarstvu, rekao je da je ta rehabilitacija veoma značajna jer je to glavni uslov za obnovu opština koje su bile pogođene poplavama.

(Nezavisne)

Oznake: Mićo Mićić