Vijesti 17.01.2016.

Bh. građevinari u Albaniji, Hrvatskoj, Njemačkoj zaradili oko 100 milona KM

ČITANJE: 1 minuta
gradjevinari
Pokazatelji poslovanja bh. građevinarstva u 2015. su pozitivni, pogotovo kada je riječ o realizaciji radova u inostranstvu koja je iznosila oko 100 miliona KM, što je za 7,5 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, pokazuje analiza Privredne komore FBiH.

Sekretar za građevinarstvo GK FBiH Dženana Hodžić izjavila je da su bh. firme najveći dio posla realizovale u zemljama Evrope.

– Oko 40 odsto radova odnosilo se na Albaniju, zatim slijede Srbija, Hrvatska, Njemačka, Švedska, itd. Što se tiče afričkog tržišta, najviše posla je obavljeno u Keniji i Alžiru- rekla je Hodžić.

Veći dio, oko 70 odsto radova, odnosio se na objekte niskogradnje, a preostalih 30 odsto na objekte visokogradnje.

Hodžić je kazala da je na domaćem tržištu takođe nastavljen trend većinskog udjela građevinara u realizaciji projekata niskogradnje, što je bilo za očekivati, jer se najveće vrijednosti investicija odvijaju na projektima autoputa koridora Vc.

U prošloj godini je došlo i do oporavka visokogradnje, odnosno njenog blagog rasta u ukupno realizovanim radovima. Stanje u građevinskom sektoru, kako je dodala Hodžić, u velikoj mjeri ovisi o ukupnom političkom ambijentu i poslovnom okruženja.

Na razvoj građevinarstva, pa time i ukupni ekonomski rast, direktno utiču investicije, zaduženja, mogućnosti bankarskih kreditiranja i provođenje Reformske agende.

(Agencije)