Bh. plivač Nikola Bjelajac broji prve sedmice u SAD

Nikola Bjelajac, plivač banjalučkog Olimpa i bh. reprezentativac, u SAD nije ni mjesec dana, a već svom fakultetu donosi pobjede. O prvim danima života preko “bare”, razlikama i sličnostima u treninzima govorio je za “Nezavisne”.

“Već sam nastupao za svoj fakultet i bio sam prvi u disciplinama 50 i 100 metara slobodno. Naročito mi je drago jer sam im pokazao da i mi iz male Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, za koju nisu ni čuli, možemo da budemo bolji od njih”, rekao je Bjelajac.

Krajem prošle godine Bjelajac je spakovao kofere i krenuo put SAD, gdje se školuje na Purdju univerzitetu.

“Od kako sam došao u SAD bilo je teško jer je sve drugačije. Nije nimalo nalik Evropi, sve je novo, sve je trebalo da učim iznova, bukvalno je sve drugačije. Kampus i fakultet su kao iz filmova. Na fakultetu je 45.000 studenata. Još se nisam navikao na njihov režim funkcionisanja. Iskreno, mislim da je naš režim bolji, ali odrastao sam uz naš, pa možda zbog toga imam takvo mišljenje”, kaže devetnaestogodišnji Bjelajac.

Jedna od dobrih stvari na koje je naišao u SAD jeste gostoprimstvo.

“Od prvog dana tim me prihvatio jako dobro i pružili su mi sve. Ako nešto nisam imao, samo sam pitao i dali bi mi uz izvinjenje. Čak su mi platili i put na Havaje gdje sam, nažalost, proveo samo šest dana, dok je ostatak tima tamo bio tri sedmice”, priča Nikola i dodaje da prije godinu dana nije ni mogao da zamisli da će biti na Havajima:

“Havaji su raj na zemlji. Prelijepo je vrijeme, toplo je.”

Sada se vratio Vest Lafajet i nastavio s redovnim aktivnostima na fakultetu.

“Sve mi je novo i ogromno i jedva se snalazim jer je svaka zgrada ista. Ali, uhodaću se ubrzo”, obećava Bjelajac i dodaje da mu je velika podrška hrvatski plivač Kristijan Komlenić, koji studira na istom fakultetu.

Bh. plivaču nije obaveza samo da uči, već i da trenera. Kaže da su treninzi malo drugačiji od onih koje je imao u Banjaluci.

“Imamo tim od 60 ljudi, 35 muškaraca i 25 žena, ali odvajamo u grupe pa nas bude po 15-20. Zanimljivo je što imam konkurenciju na treningu i nekad je lakše tako trenirati. Moj trener u Olimpu Miodrag Čeko i ja smo radili dosta slične treninge kao što su ovdje, tako da mislim da neću imati većih problema da se priviknem”, rekao je Bjelajac, dodajući da bez Olimpa ništa što mu se se sada dešava ne bi bilo moguće.

Ciljevi

Nikola Bjelajac u maju planira povratak u Banjaluku i pripreme za Evropsko prvenstvo u velikim bazenima, ali EP nije jedini cilj.

“Ciljevi su mi da nastupam na EP, na Banjaluka openu, na Mediteranskim igrama i da što bolje predstavim fakultet na Big 10 šampionatu, koji je njima veoma važan. Takođe, cilj mi je da se adaptiram što prije na sve novitete kako bih mogao da budem što bolji u skorijoj budućnosti”, rekao je Bjelajac.

(Nezavisne)

ZAVRŠEN MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA ZA DJECU “Orfej” na pobjedničkom prijestolu

Nagrada za najbolju predstavu u cjelini 17. Međunarodnog festivala pozorišta za djecu “Banjaluka 2018” pripala je predstavi “Orfej” Dečjeg pozorišta Subotica, saopšteno je u petak uveče u Dječijem pozorištu Republike Srpske (DP RS), kuće u čijoj je organizaciji održan festival. Plaketu i novčanu nagradu u iznosu od 1.000 evra Ljiljana Labović-Marinković, direktorica DP RS, uručila

“UHVATI FILM” Život osoba sa invaliditetom na velikom platnu

Filmski festival “Uhvati film”, na kojem će biti prikazano 26 filmova o životu osoba sa invaliditetom, otvoren je večeras u “Staklencu” u Banjaluci. Direktorka festivala Dušica Lipovac pozvala je ljubitelje filma i aktiviste da sutra učestvuju u cjeloddnevom programu, koji počinje u podne. Projekcijom filmova nastavlja se debatom o temi “kultura i osobe sa invaliditetom”

(FOTO) OKUPANA SUNCEM Miholjsko ljeto u Banjaluci

Banjaluka je danas okupana suncem. Toplo i ugodno vrijeme izmamilo je stanovnike na ulice. Kao što su meteorolozi ranije najavljivali, miholjsko ljeto je ovih dana stiglo, a prema njihovim najavama grijaće nas do polovine oktobra. Dnevne temperature u najvećem gradu Srpske ne padaju ispod 20 stepeni što daje pravi ugođaj jeseni. Lijepe žene, lišće koje

U POSJETI BANJALUCI Predsjednik gradske Skupštine ugostio Slobodu Mićalović

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, ugostio je danas istaknutu pozorišnu, filmsku i televizijsku glumicu Slobodu Mićalović. Gostovanje hit predstave „Frenki i Džoni“, u kojoj igraju Sloboda Mićalović  i Igor Đorđević, a koja ovih dana gostuje u Republici Srpskoj bila je samo jedna od tema razgovora.

RASPISAN TENDER Milion KM za novi put u Šargovcu

Gradska uprava raspisala je tender za izvođača radova na proširenju i modernizaciji dotrajale Šargovačke ulice, centralne saobraćajnice ovog, sve naseljenijeg kraja, u okviru projekta vrijednog oko milion KM.