Vijesti 17.03.2023.

Bh. povorka ponosa: Događaji u Banjaluci će biti održani

ČITANJE: 4 minute

Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa obavještava javnost da će događaji (projekcija filma, diskusija i party) koji su planirani za subotu, 18. mart, u Banjaluci biti održani bez obzira na kontinuirane napade, te pokušaje diskreditovanja i opstrukcije djelovanja i rada Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa, kao i na homofobne, transfobne i fašističke napade pojedinaca, navodi se u objavi ove organizacije na Fesbuku..

Kako navode, događaje su prijavili nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova i da su u stalnoj komunikaciji s policijskim predstavnicima, naročito, kako kažu, otkako se dogodio nasilnički napad oduzimanja zastave na Osmomartovskom maršu.

“Neinformisanost političkih zvaničnika, zvaničnih nosilaca vlasti i pojedinih udruženja, te direktna diskriminacija i homofobija, koja je vidljiva iz njihovih izjava, šalju jasnu poruku – ko je dobrodošao u Banjaluku, a ko nije. Zato je važno da javnost zna, da upravo ovakvi stavovi proizvode netrpeljivost i nasilje, a ne samo postojanje LGBTIQ osoba.”, piše u objavi.

Podsjećaju da su prošle godine u Banjaluci održana tri različita događaja u organizaciji Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa i savezničkih organizacija bez ikakvih prijetnji, diskreditovanja i pokušaja zabrane, te pitaju šta se to promijenilo.

“Aktivisti i aktivistkinje koji/e zagovoraju unaprijeđenje LGBTIQ prava djeluju u Banjaluci i u cijeloj Republici Srpskoj više od 15 godina, te napominjemo da LGBTIQ zajednica u Banjaluci i ostatku entiteta Republika Srpska postoji i da niko nema pravo da ograničava LGBTIQ osobe na život u četiri zida. Iako je Organizacioni odbor Bh. povorke ponosa već godinama aktivno prisutan u Banjaluci i ostatku RS, nikada prije nije postojao sličan stepen otpora prema našem dolasku i sprovođenju naših aktivnosti”, naveli su.

Naši događaji, projekcija filma i diskusija, održavaju se u znak solidarnosti sa svim aktivistima/kinjama, novinarima/kama, te ostalim građanima/kama koji će biti pogođeni ukoliko se kriminalizuje kleveta u RS-u. Da li su izazovi sa kojima se Bh. povorka ponosa susreće društveni scenario koji u budućnosti mogu očekivati i druge organizacije civilnog društva i medija?

Važno nam je naglasiti da i u toku organizacije ovih događaja, postoji velika podrška naših saborkinja i saboraca iz Banja Luke i sa cijelog područja entiteta Republike Srpske, te da savezništvo samo potvrđuje da u entitetu Republika Srpska postoji snažan otpor protiv pokušaja gušenja slobode govora i udruživanja.

Svima koji_e su zabrinuti_e ili se plaše, želimo poručiti da je strah legitiman osjećaj u ovakvim okolnostima, te da su vrlo vjerovatno svi oni hrabri aktivisti i aktivistkinje koji_e su kroz historiju ustajali_e protiv nepravde i režima osjećali_e isto. Strah je postojan, baš kao i potreba za slobodom i dostojanstvenim životom.

Bh. povorka ponosa je neformalni kolektiv građanki i građana ove države, aktivistkinja i aktivista za ljudska prava koji_e dolaze iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, pa tako i iz Banja Luke, Prijedora, Bijeljine, Doboja, Tuzle, Mostara, Zenice, Maglaja, Sarajeva i drugih bosanskohercegovačkih gradova i opština. Bh. povorka ponosa je protest za prava svih građana/ki, pa tako i za prava LGBTIQ osoba iz cijele Bosne i Hercegovine”, stoji u objavi.

Poručuju da neće odustati u borbi za jednakost svih LGBTIQ osoba u Bosni i Hercegovini.

“Naša borba nije samo borba za prava LGBTIQ zajednice, već je borba za prava svih marginaliziranih u bosanskohercegovačkom društvu.”

Takođe navode da niko nije slobodan dok svi  nismo slobodni i da ih bilo kakvi pokušaji zastrašivanja neće zaustaviti u borbi za jednakost.

“Vidimo se u Banjoj Luci”, poručili su.

Bh. povorka ponosa reagovala je povodom rekacija 13 organizacija i udruženja građana iz Republike Srpske koje su poslali otvoreno pismo Miloradu Dodiku i Drašku Stanivukoviću u pokušaju sprečavanja događaja kojeg je Povorka organizovala.

Nakon primljenih pisama predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je od nadležnih organa da razmotre mogućnosti da se skup ne održi.

“Zbog opravdanih razloga koje su naveli, smatram da nadležni organi treba da razmotre mogućnosti kako bi s organizatorima najavljenog skupa dogovorili da se planirani događaji ne održe”, naveo je Dodik.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, iznio je svoj stav po pitanju takvih i sličnih događaja u Banjaluci.

“Mi težimo patrijarhalnim, tradicionalnim, porodičnim odnosima i znamo šta je naša vjera i identitet našeg naroda. Meni je zaista drago što je Banjaluka baštionik tako nečega ovdje, a integralno i u BiH. U redu, to neko radi tamo u Sarajevu i neka radi”, rekao je Stanivuković.