Politika 20.03.2023.

“Bh. povorka ponosa” najavila tužbu protiv Dodika i Stanivukovića

ČITANJE: 2 minute

Članovi Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa održali su danas press konferenciju kako bi ponovili redoslijed napada na njih koji se dogodio 18. marta u Banjaluci, ali i kako bi javnost upoznali s narednim koracima, s obzirom na to da najavljuju da neće dopustiti da napad prođe nekažnjeno i padne u zaborav.

Između ostalog, poručili su da će podnijeti i krivične prijave protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića, zbog “huškanja i davanja zelenog svjetla nasilnicima”.

Mirza Halilčević, član Organizacionog odbora Bh. povorke ponosa podsjetio je na redoslijed dešavanja iz Banjaluke, gdje, kako je naglasio nije bilo planirane šetnje Bh. povorke ponosa, već događaj u zatvorenom – odnosno skup u privatnim prostorijama Transparency International-a.

“Poručili su nam da se vratimo u Sarajevo, a što je simptomatično, jer dobar dio kolega uopšte nije iz Sarajeva”

– Trebali smo se sastati u prostorijama Transparency Internationala (TI). To je bila tajna lokacija. To nije bilo javno okupljanje. To je bukvalno trebao biti neformalni susret članova i članica našeg odbora. Policija je znala za adresu. Policija je oko 18:20 izvela članove odbora iz privatnog prostora TI-a na mali plato ispred zgrade i saopštila im da nisu sigurni ni tu, niti u svojim smještajima i da se vrate odakle su došli. Rekli su nam da se vratimo u Sarajevo, što je simptomatično jer dobar dio kolega i kolegica nije uopšte iz Sarajeva. Kolege iz Banjaluke su postavile legitimno pitanje – kako će se osigurati njihova sigurnost? Policija je rekla da ne može garantovati sigurnosti nikome od nas niti na jednoj lokaciji u RS – ispričao je Halilčević.

Nakon toga uslijedio je napad huligana u kojem su povrijeđene tri osobe, prenosi N1.

(A. S.)