Vijesti 13.06.2021.

BHRT: Naši novinari jesu pogriješili nazivajući Armiju BiH takozvanom, ali je neprihvatljivo prijetiti im

ČITANJE: 1 minuta

“Kolegama novinarima BHRT upućene su prijetnje na društvenim mrežama za koje nema nikavog opravdanja i koje najoštrije osuđujemo”, saošteno je iz BHRT-a.

“Pogotovo jer je rukovodstvo BHRT-a preuzelo odgovarajuće korake za utvrđivanje odgovornosti i sankcionisanje kršenja uređivačkih načela. Sloboda govora nije i ne može biti alibi za govor mržnje”, saopšteno je u reakciji BHRT-a povodom navoda u Dnevniku ovog javnog RTV servisa u petak, kada je za “Armiju BiH” rečeno da je “takozvana”.

To se desilo u toku čitanja vijesti koja je govorila o prvostepenoj presudi Suda Bosne i Hercegovine, Edinu Gadži i Senadu Džananoviću i to zbog ratnih zločina koji su nad Srbima počinjeni u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

“S obzirom na to da se radi o teškom profesionalnom propustu i ozbiljnom ugrožavanju interesa BHRT-a, generalni direktor Belmin Karamehmedović dao je nalog direktoru programa BHT1 Mariju Vrankiću da hitno utvrdi uredničku odgovornost za navedeno i da se odgovorni zaposleni sankcionišu u skladu sa internim aktima BHRT-a”, naveli su još juče iz ovog medija.

(SB)

Oznake: BHRT