Vijesti 30.05.2016.

BHRT prekida emitovanje programa

ČITANJE: 1 minuta

“Ova odluke direktna je posljedica duga entitetskih emitera od 25 miliona KM: Radio-televizije Federacije BiH 16,5 miliona, i Radio – televizije Republike Srpske 8,8 miliona KM”, navodi se u saopštenju UO BHRT, koje je potpisao predsjedavajući Esad Gotovuša.

Oni naglašavaju da institucije države nisu riješile dugotrajan problem RTV takse i finansiranja javnog servisa. Današnja odluka je time iznuđena i samo najavljuje realne okolnosti koje će nastati nakon 30. juna, kada ističe dosadašnji model naplate RTV takse.

“Ova odluka imaće posljedice na funkcioniranje cjelokupnog sistema javnog emitovanja. Upravni odbor je naložio poslovodstvu BHRT-a da najtješnje sarađuje s poslovodstvima entitetskih emitera na pronalaženju rješenja koja će otkloniti razloge zbog kojih je donesena današnja odluka”, kaže se u saopštenju.

Zbog krizne situacije u kojoj se BHRT nalazi, Upravni odbor će biti u stalnom zasijedanju.

“O ovoj odluci i dramatičnoj situaciji u kojoj se nalazi BHRT biće obaviještena javnost, domaće i relevantne međunarodne institucije. Bosna i Hercegovina će, ukoliko se ništa ne preduzme, postati jedina evropska država koja neće imati javni servis na državnom nivou”, kažu u BHRT-u.

Na kraju današnje sjednice izvršena je i redovna rotacija na poziciji predsjedavajućeg. Od iduće sjednice, Upravnim odborom BHRT će predsjedavati Sanja Latinović iz Banjaluke.

(Agencije)