Politika 31.12.2021.

“BIĆE BURNA I 2022.” Kako poslanici vide odlazeću 2021. godinu

ČITANJE: 6 minuta

Teška i izazovna – ovako poslanici opisuju odlazeću 2021. godinu u BiH, koja narednoj u amanet ostavlja mnoga neriješena pitanja.

S obzirom na to da je kraj godine najpogodniji trenutak za sumiranje utisaka, a ova na izmaku je bila propraćena burnim političkim dešavanjima, poslanici Narodne Skupštine Republike Srpske upitani su koji bi izdvojili kao najizazovniji, ali i šta očekuju od 2022.

S obzirom na različitu političku pripadnost, različita su im i očekivanja, ali kada je riječ o izboru najizazovnijeg trenuka – odluka je gotovo jednoglasna.

– Ovu godinu je obilježila odluka visokog predstavnika Valentina Incka koji je nakon mnogo godina potpuno srušio iluziju o BiH kao demokratskoj zemlji, što je izazvalo blokadu institucija na nivou BiH, ali i iniciralo odluku Republike Srpske da krene u povrat određenih nadležnosti – smatra potpredsednik NSRS i poslanik Ujedninjene Srpske, Milan Petković, dodajući da buran završetak zime najavljuje i burno proljeće.

– Pred nama je izborna godina, pa sam siguran da će biti veoma turbulentno u političkom smislu. Takođe, brine me to što međunarodna zajednica ponovo Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srpsku stavlja u svoj fokus – kaže Petković za Srpskainfo.

Odlučnost Srpske

Predsjednik i poslanik Narodne partije Srpske, Darko Banjac saglasan je da je godina na izmaku bila i te kako zahtjevna za Republiku Srpsku.

– Republika Srpska je u ovoj godini morala da se koncentriše na odbranu nadležnosti, ali i da pokaže svima da je spremna i odlučna da vrati ono što joj je silom prava oduzeto. Naravno, mirnim putem. Mislim da je  Srpska prvi put u ovih 25 godina odlučno, jasno i glasno rekla da traži poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH – smatra Banjac.

Ekonomska stabilnost

Ovu godinu je, dodaje on, takođe obilježila i ekonomska stabilnost Srpske, koja se hrabro suočila sa posljedicama pandemije virusa korona.

– Penzije i plate se isplaćuju redovno, Srpska sve  svoje obaveze servisira redovno, što znači da je uspjela da postigne ekonomsku stabilnost. Možemo reći da je u 2021. godini, kada je pandemija dostigla svoj vrhunac, Srpska ušla u ogromne investicione cikluse gradnjom bolnica, autoputeva, škola, vrtića, što govori o njenoj snazi – rekao je Banjac, dodajući da je veoma značajno i to što je Srpska ove godine ostvarila mnogo više prijatelja nego što je to ranije bio slučaj.

– Nije bitno da li oni vide interes, nego je bitno da se u tom interesu pronađe politički interes Republike Srpske – rekao je Banjac i izrazio nadu da  će se Srpska nastaviti kretati prema željenom cilju – vraćanju oduzetih nadležnosti.

– Takođe, nadam se da će se izbori, ukoliko dođe do njih, održati na fer i korektan način uz političku zrelost na mnogo višem nivou, nego što je to ranije bio slučaj – zaključio je on.

Šef kluba poslanika PDP, Perica Bundalo takođe se osvrnuo na mjesec jul, koji je, kaže, bio uvod u mnoge izazove sa kojima se kasnije suočila Srpska.

– Logična reakcija na Inckovu odluku je bila otvaranje krupnih pitanja oko povrata prenesenih nadležnosti, a onda i sve što je nakon toga uslijedilo. Sada smo u jednoj vrlo ozbiljnoj situaciji, koja tek treba da protrese političku scenu. Ako na to sve dodamo izbore, kampanju koja praktično već počinje, ali i nemoguće, a poželjne izmjene Izbornog zakona, silne korupcijske afere i sve što je proisteklo iz godine koje je za nama, onda možemo zaključiti da ulazimo u još burniju godinu. Puno je pitanja koja opterećuju ne samo političku scenu i partije, nego i sve građane koji razmišljaju ozbiljno o budućnosti – smatra Bundalo.

Potpredsjednik DNS i šef Kluba poslanika ove stranke, Duško Ivić kao jedan od najkritičnijih, ali i najopasnijih trenutaka izdvaja, kako navodi, pokušaj destabilizacije Republike Srpske od strane vladajuće partije.

– Zarad opstanka na vlasti, svjedočili smo najvećem pokušaju destabilizacije iznutra u poslednjih 25 godina – kaže Ivić.

Ipak, u sivilu koje su izrodila brojna politička dešavanja, Ivić izdvaja i najljepši trenutak koji je, prema njegovom mišljenju, obilježio odlazeću godinu.

– To su tri decenije Narodne skupštine Republike Srpske, što je jako bitno za stvaraoce Srpske – pokazatelj da ona živi, da traje toliko godina, da se uspješno bori sa svim izazovima i iznutra i izvana – kaže Ivić i  izražava očekivanja da će iduća godina biti mnogo bolja za građane.

– Očekujem da će cijene padati, a plate rasti, da će svi radnici konačno dobiti izdvajanje toplog obroka iz plate, te da će zdravstveni radnici imati prikladne plate i da će ih država staviti na mjesto koje im pripada u ovom sistemu – rekao je Ivić.

Od Incka do Tužilaštva

Predsjednik Kluba poslanika SNSD, Igor Žunić priznaje da je 2021. godina bila burna, ali da ta burnost, kod nas, ipak nije ništa novo.

– Međutim, ove godine je baš bilo izraženih političkih turbulencija na našoj političkoj sceni i tu, prije svega, mislim na odluku Incka, koja je proizvela burna politička dešavanja i reakcije. Želio bih da izdvojim i glasanje u Savjetu bezbjednosti, gdje je stavljen veto na izbor visokog predstavnika, a pomenuo bih i dešavanja vezana za vraćanje nadležnosti Srpskoj. Takođe, tu su i dešavanja sa političkom farsom koju izvode Tužilaštvo i Sud BiH za politički progon ljudi koji su po Ustavu, Poslovniku i Statutu glasali za određene odluke u Narodnoj skupštini Srpske – rekao je Žunić.

Kao i prethodnici sagovornici, i on smatra da će iduća godina biti propraćena velikim i važnim odlukama, ali i novim/starim turbulencijama.

– Očekujem da će se nastaviti procesi vraćanja nadležnosti Srpskoj, ali i dogovor političkih faktora u BiH po tom pitanju. Idu nam izbori, što će još više uzburkati političku scenu – kaže on i dodaje da očekuje i pobjedu SNSD na narednim izborima.

-Mislim da je to u ovom trenutku najbolje za Republiku Srpsku – zaključio je Žunić.

SUMA SUMARUM

Početkom godine na izmaku, dominirale su vijesti o posledicama pandemije korona virusa, ali i nabavci vakcina, koja je gubila trku sa brojem zaraženih. Na tom polju smo se susreli sa oslanjanjem na mali broj doza dobijenih putem donacija, ali i sa odlascima građana na vakcinaciju u susjednu Srbiju. Nedugo potom, na scenu je stupio „non pejper“, neslužbeni diplomatski dokument satkan od ideja za raspad Bosne i Hercegovine. Ipak, situacija se naročito zahutala u julu mjesecu, kada je visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko donio Zakon o zabrani negiranja genocida, a nezadovoljni predstavnici Srpske počeli blokadu državnih institucija. Istovremeno, otvorene su krupne teme o vraćanju nadležnosti Srpskoj, a krajem decembra održana je i posebna sjednica Narodne skupštine na tu temu.

(Srpskainfo)