Vijesti 22.09.2021.

Biciklijadom na banjalučkim ulicama obilježen Dan bez automobila

ČITANJE: 2 minute

Biciklijadom ulicama grada obilježen je Dan bez automobila, kao centralni događaj Evropske sedmice mobilnosti, u čije se obilježavanje uključila i Banjaluka zajedno sa još 3.000 gradova iz cijelog svijeta.

Velikom broju učesnika ovogodišnje biciklijade pod nazivom „Dva su točka dovoljna“, pridružio se i gradonačelnik Draško Stanivuković sa saradnicima, prenosi Srpskainfo.

Naglasio je da Banjaluka radi na promociji biciklizma i jedne drugačije vrste mobilnosti kroz centar grada.

– Budžetom smo planirali ulaganja u izgradnju biciklističkih staza širom grada kako bi se razvila jedna potpuno drugačija kultura saobraćaja – kazao je on.

U planu je, kako je naveo – da se pored zgrade Gradske uprave, Srpskom ulicom prema istočnom tranzitu napravi nova biciklistička staza, te da se na kolovozu glavnih ulica označe biciklističke trake.

– Smatramo da svi evropski gradovi treba da idu u tom pravcu – naglasio je gradonačelnik i dodao da se i sam trudi da kada god može, dođe na posao biciklom što je vrlo često izazovno s obzirom na to da je mnogo lokacija koje dnevno treba da posjeti.

U cilju promovisanja zdravog života i zaštite životne sredine kroz smanjenje upotrebe motornih vozila, nova gradska administracija izgradila je ispred Gradske uprave parking za bicikle zaposlenih u administraciji, a radi se i na reformi javnog prevoza u Banjaluci.

Poslije današnje biciklijade, za sve učesnike organizovana je tombola sa bogatim fondom nagrada. Među glavnim nagradama, dodijeljeni su električni bicikl i trotinet koje je obezbijedila Evropska unija u BiH. Grad Banjaluka obezdijedio je bicikl, a u ime Grada nagrade je uručila savjetnica gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo.

Dodijeljene su i druge vrijedne nagrade.

Organizatori današnje 20. po redu biciklijade su Banjalučka kritična masa i Centar za životnu sredinu, uz podršku Grada Banjaluka.

Podsjećamo, povodom Dana bez automobila – u centralnoj gradskoj ulici je obustavljen saobraćaj u periodu od 12 do 21 čas, na dionici od Narodnog pozorišta Republike Srpske do Parka „Petar Kočić“ za sva vozila, osim za autobuse. Za vrijeme trajanja obustave biće izvršeno i mjerenje aerozagađenja pokretnom ekološkom stanicom u Parku “Petar Kočić”, kako bi se uporedili podaci aerozagađanja kada je saobraćaj obustavljen sa podacima kada se saobraćaj odvija.

Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi! Slogan je ovogodišnje Evropske sedmice mobilnosti koja je u Banjaluci obilježena brojnim aktivnostima od 16. do 22. septembra.

(SB)

Oznake: Biciklijada