Sport 05.10.2016.

Biciklista iz Čelinca Goran Đermanović: Rame uz rame sa najboljima

ČITANJE: 2 minute

Biciklista iz Čelinca Goran Đermanović biće jedini takmičar iz BiH na Svjetskom prvenstvu za juniore, koje se od 9. do 16. oktobra održava u glavnom gradu Katara, Dohi.

Mladi biciklista, koji je najviše zahvaljujući entuzijazmu i upornošću dogurao do najboljih juniora svijeta, nema prevelika očekivanja, s obzirom na to da je finiš sezone i da nije baš u najboljoj formi, ali će se potruditi da opravda ukazanu priliku.

– Bio sam u mnogo boljoj formi na početku sezone, koju sam vozio za slovenačku Adriju. Učestvovali smo na petnaestak trka, malo me je stigao i umor, a do prije 30 dana nisam ni znao da ću učestvovati na Svjetskom prvenstvu. Ipak, formu održavam tokom cijele godine, a od kada sam saznao da ću voziti u Kataru podigao sam intenzitet treninga. Velika je čast biti među najboljim na svijetu, a prva želja mi je da završim trku – rekao je Đermanović.

Aktuelni prvak BiH u drumskom i brdskom biciklizmu okušaće se među više od 150 biciklista.

– Biće izuzetno naporna trka, jer će temperatura u Dohi biti viša od 35 stepeni. Staza je duga 135 kilometara, vlažnost vazduha visoka, ali vjerujem da se neću obrukati – rekao je Đermanović.

Biciklizmom se bavi od 2012. godine, na početku je trenirao samo brdski, a posljednje dvije koncentrisan je na drumski. Za razliku od razvijenih zemalja, u BiH se vrlo teško baviti ovim sportom.

– Vozimo samo zato što imamo jaku volju. Sve ostalo je manje-više improvizacija. Naravno čast izuzecima koji su spremni da pomognu. Bez pomoći roditelja bilo bi nemoguće. Kada recimo odete u Italiju i vidite kako su organizovani njihovi timovi, sve je jasno. Na biciklistima je samo da voze, ne moraju da brinu o biciklima, smještaju, hrani, a kod nas morate sve to. Zato mi je odlazak na Svjetsko prvenstvo velika satisfakcija – rekao je Đermanović.

Kuvalja

Direktor reprezentacije BiH Vladimir Kuvalja putovaće sa Đermanovićem, za kojeg smatra da je napravio veliki uspjeh, s obzirom na to da BiH nema dovoljno bodova da bi imala predstavnika u seniorskoj konkurenciji.

– Ne očekujem spektakularan rezultat, ali je i sam odlazak nešto što zaslužuje svaki respekt. Dobili smo obećanje od institucija Republike Srpske da ćemo dobiti pomoć, a sve ostalo ćemo obaviti sami – rekao je Kuvalja.

(Glas)