Sport 28.02.2017.

Biciklisti kreću iz Banjaluke do Tokija

ČITANJE: 1 minuta

Biciklisti Nemanja Lendić iz Gradiške i Nikola Dupalo iz Novog Grada, odlučili su se na nesvakidašnji poduhvat. Riječ je o biciklističkoj turi Banja Luka – Tokio, u dužini od 15.000 do 20.000 kilometara.

Dvojica biciklista iz Republike Srpske planiraju da krenu na put početkom maja i očekuju podršku sponzora jer je njihova ekspedicija i humanitarnog karaktera. Ovaj poduhvat, najveći u istoriji domaćeg biciklizma, podrazumijeva kompleksnu sportsku pripremu i nomadski način života tokom sedam mjeseci koliko će trajati, javlja portal Istinito.

Nemanja Lendic

Planiraju da dnevno prelaze po 100 kilometara, a kretaće se rutom Banja Luka – Beograd, zatim preko Rumunije kroz čuveni Transfagarasan prolaz kroz Karpate.

-Zatim idemo prema Crnom Moru, spuštamo se preko Bugarske, Turske, Bosfor – Instanbul, zatim Jermenija – Gruzija- Rusija- Kazakstan – Mongolija, stotine kilometara pustinje Gobi, pa Kina, Južna Koreja, Fokušima, Hirošima, Kobe, Nagasaki, planina Fudži i spustamo se u Tokio, objašnjava Nemanja plan puta.

Nikola Dupalo

U okviru priprema za ekspediciju biciklisti će prikupljati pomoć za liječenje braće Stefana (8) i Daria (6) Kostadinovića, koji boluju od distorzije mišića. Kostadinovići su rođeni savršeno zdravi, ali su oboljeli prije godinu dana, a njihova operacija u Italiji iziskuje značajna finansijska sredstva.

-Trenutno smo u potrazi za sponzorima, ali kako smo rekli, vozimo srcem i za dječake, tako da krećemo koliki god budžet imali na raspolaganju. Prije puta dio novca uručujemo za liječenje dječaka, kao i sve što ostane poslije puta, kaže Nemanja Lendić.

(Istinito)