Sport 07.12.2015.

Biciklistička trka “Beograd – Banjaluka” među 100 najboljih

ČITANJE: 2 minute
Biciklisticka trka
Biciklistička trka “Beograd – Banjaluka” našla se u elitnom društvu sa “Tur de Fransom”, “Điro d’ Italijom” i “Vueltom” pošto je uvrštena na listu 100 najvećih trka svih vremena.

Ovu trku je Međunarodna asocijacija organizatora biciklističkih trka (AIOCC) primila u članstvo na nedavnom kongresu u Hamburgu, a nakon brojnih procedura stigla je i zvanična potvrda. Dosadašnji članovi ove organizacije su trke HC i Prve kategorije (“Tur de Frans”, “Điro d’ Italia”, “Vuelta”, “Pariz Rube”, “Milan San Remo”, “Tur Britani”, “Kalifornija tur”…), a prvi put u dugoj istoriji su kao člana primili trku druge kategorije kao što je trka “Beograd – Banjaluka”.

-Primanje u organizaciju je velika nagrada, ali i obaveza da budemo bolji ili da bar održimo dosadašnji kvalitet. Naravno, radićemo na tome da održimo rejting i da ga poboljšamo tamo gdje je potrebno, a sljedeći korak je prva kategorija. Tehničku organizaciju i kvalitet ekipa već imamo, razlika je samo u fondu nagrada, koji je znatno veći. Nadam se da ćemo kroz nekoliko godina dostići i taj nivo i na taj način krunisati ovaj događaj. Ukoliko uzmemo u obzir da sa prostora Balkana samo turski “Presidental tur”, koji je HC kategorije sa budžetom od osam miliona evra godišnje, primljen 2014. godine, možemo reći da je ovo što smo postigli na granicama mogućeg- rekao je Vladimir Kuvalja, direktor trke.

Budžet trke “Beograd – Banjaluka” je oko 70.000 evra.

Svjetska biciklistička federacija (UCI) je trku “Beograd – Banjaluka” ocijenila desetkom 2011. godine i od tada se organizator trudi da visoko drži rejting, koji se ogleda u tehničkoj organizaciji i broju zemalja učesnica.

Za narednu trku, 10. jubilarnu, koja će biti održana 2016. godine, učešće je potvrdilo oko 150 biciklista iz 25 evropskih zemalja, a poznata je i većina gradova domaćina.

-Trka će krenuti iz Beograda ka najvjerovatnije Bijeljini, ali pregovori još traju, dok će trka ka Banjaluci krenuti iz Teslića- potvrdio je Kuvalja.

Zahvljajući velikom trudu i dobrom rezultatu organizatori trke “Beograd – Banjaluka” dobijaju poslovne ponude da organizuju trke u zemlji i inostranstvi. Tako su ove godine učestvovali u organizaciju devet profesionalnih trka, među kojima su: “Trka oko Bugarske”, Evropske olimpijske igre u Bakuu, “Black Sea Tour”, “Gran pri Sarajevo”, “Trka oko Srbije” i “MTB gran pri Banjaluka”.

(NN)