Biciklistička trka “Beograd – Banjaluka” među 100 najboljih

Biciklisticka trka
Biciklistička trka “Beograd – Banjaluka” našla se u elitnom društvu sa “Tur de Fransom”, “Điro d’ Italijom” i “Vueltom” pošto je uvrštena na listu 100 najvećih trka svih vremena.

Ovu trku je Međunarodna asocijacija organizatora biciklističkih trka (AIOCC) primila u članstvo na nedavnom kongresu u Hamburgu, a nakon brojnih procedura stigla je i zvanična potvrda. Dosadašnji članovi ove organizacije su trke HC i Prve kategorije (“Tur de Frans”, “Điro d’ Italia”, “Vuelta”, “Pariz Rube”, “Milan San Remo”, “Tur Britani”, “Kalifornija tur”…), a prvi put u dugoj istoriji su kao člana primili trku druge kategorije kao što je trka “Beograd – Banjaluka”.

-Primanje u organizaciju je velika nagrada, ali i obaveza da budemo bolji ili da bar održimo dosadašnji kvalitet. Naravno, radićemo na tome da održimo rejting i da ga poboljšamo tamo gdje je potrebno, a sljedeći korak je prva kategorija. Tehničku organizaciju i kvalitet ekipa već imamo, razlika je samo u fondu nagrada, koji je znatno veći. Nadam se da ćemo kroz nekoliko godina dostići i taj nivo i na taj način krunisati ovaj događaj. Ukoliko uzmemo u obzir da sa prostora Balkana samo turski “Presidental tur”, koji je HC kategorije sa budžetom od osam miliona evra godišnje, primljen 2014. godine, možemo reći da je ovo što smo postigli na granicama mogućeg- rekao je Vladimir Kuvalja, direktor trke.

Budžet trke “Beograd – Banjaluka” je oko 70.000 evra.

Svjetska biciklistička federacija (UCI) je trku “Beograd – Banjaluka” ocijenila desetkom 2011. godine i od tada se organizator trudi da visoko drži rejting, koji se ogleda u tehničkoj organizaciji i broju zemalja učesnica.

Za narednu trku, 10. jubilarnu, koja će biti održana 2016. godine, učešće je potvrdilo oko 150 biciklista iz 25 evropskih zemalja, a poznata je i većina gradova domaćina.

-Trka će krenuti iz Beograda ka najvjerovatnije Bijeljini, ali pregovori još traju, dok će trka ka Banjaluci krenuti iz Teslića- potvrdio je Kuvalja.

Zahvljajući velikom trudu i dobrom rezultatu organizatori trke “Beograd – Banjaluka” dobijaju poslovne ponude da organizuju trke u zemlji i inostranstvi. Tako su ove godine učestvovali u organizaciju devet profesionalnih trka, među kojima su: “Trka oko Bugarske”, Evropske olimpijske igre u Bakuu, “Black Sea Tour”, “Gran pri Sarajevo”, “Trka oko Srbije” i “MTB gran pri Banjaluka”.

(NN)

NIŠTA OD BESPLATNIH VRTIĆA Banjaluka neće slijediti primjer iz Novog Sada

Novi Sad od iduće godine potpuno će finansirati boravak djece u obdaništima. Iako se Banjaluka u mnogim stvarima ugleda na ovaj prijateljski grad, istu ideju ipak ne namjeravaju sprovesti. Roditelji širom regiona pozdravili su najavu iz Novog Sada da će za 16.500 njihovih mališana boravak u vrtićima biti besplatan, i to, kako je rečeno, kao

POTVRDA: Pronađeno beživotno tijelo pripada nestalom Banjalučaninu

Beživotno tijelo koje je večeras pronađeno u jednoj kući je Banjalučanin Igor Aksentijević, saznaje Srpskainfo. Njegovo sklupčano tijelo je pronašla majka preminulog, nakon nekoliko dana traganja po gradu. “Bitno mi je samo da sam ga pronašla”– kratko je izjavila za Srpskainfo majka pokojnog Aksentijevića. Aksentijević je, kako saznajemo, ranije hapšen zbog droge. U nastavku istrage

DODIK: Najniža plata 520 KM, nema dodatnog smanjivanja zbog bolovanja

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, najavio je danas u Banjaluci da će najniža plata u RS u narednoj godine biti 520 KM. Dodik je nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao i da se neće dodatno smanjivati plate za vrijeme bolovanja u Republici Srpskoj. “Potkrala se greška u dokumentu programa ekonomskih reformi i to je izbrisano. Ljudi