Sport 22.04.2016.

Biciklistički karavan briše granice

ČITANJE: 3 minute
biciklisticka trka
Jubilarna deseta biciklističkih “Beograd – Banjaluka” startovaće sutra sa Trga Republike u prestonici Srbije, a 130 biciklista iz 20 zemalja svijeta će poslije otprilike četiri časa vožnje stići na cilj u Bijeljinu.

Poslije proglašenja pobjednika karavan se seli u Teslić, odakle će u nedjelju preko Tešnja, Doboja, Dervente, Prnjavora i Laktaša stići do Banjaluke. Poslije šest krugova i otprilike 25 kilometara ulicama najvećeg grada Srpske, najbrži biciklista proći će kroz cilj na Trgu Krajine.

Organizatori su prethodnih mjeseci utkali sebe u jedan od najvećih sportskih događaja na ovim prostorima kako bi sve proteklo u najboljem redu i kako bi opravdali zvanje jedne od 100 najboljih trka na svijetu. Laskavo priznanje dobili su krajem 2015. godine, a mnogo ranije, praktično od završetka prošlogodišnje trke, počeli su pripreme za ovu.

– Start je sa Trga Republike u subotu u 12.30 časova. To je takođe novina u odnosu na prethodna izdanja, jer smo prošle godine krenuli ispred stadiona Partizana. Mogu da potvrdim da je sve spremno i da jedva čekamo da počne spektakl, što imena ekipa zaista garantuju. Dolazi nam vrlo jaka ekipa iz Italije, zatim reprezentacija Grčke, te mnogo vozača iz Srbije, Slovenije, Austrije i drugih zemalja koji skupljaju bodove za Olimpijske igre – rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

Kao i svake godine, karavan biciklista preći će granicu između Srbije i Republike Srpske bez zaustavljanja.

To je pokazatelj da sport spaja države i narode, što je i osnova kompletne manifestacije – rekao je Kuvalja.

Od osnivanja do desetog izdanja organizatori su prošli zaista dug put. Legendarni biciklista i tvorac trke Tihomir Kuvalja prisjetio se početaka.

– Sjećam se da smo nailazili na mnoge probleme, pogotovo kada je riječ o učesnicima. Ratne uspomene bile su friške u svijesti ljudi iz zapadne Evrope iako je prošlo deset godina, pa smo praktično jedva uspijevali da popunimo listu učesnika. Vrijeme je prolazilo, mi rasli u svakom smislu i sada smo tu gdje jesmo, ali ne želimo da se zaustavljamo – rekao je Vladimir Kuvalja.

Iz godine u godinu organizatori su nastojali da prošire vidike, odnosno da trka nema samo sportski, već i društveno-turistički karakter. Za to su zaslužni mediji, jer će više od 30 kuća, uključujući i generalnog sponzora “Glas Srpske”, izvještavati sa trke, a prvi put će RTRS uživo prenositi dio etape od Teslića do Banjaluke.

– Mnogo zahvalnosti dugujemo i opštinama i gradovima kroz koje ćemo proći tokom druge etape. Svi su nam pružili nesebičnu podršku, počevši od Teslića, pa naravno do Banjaluke, gdje je i cilj druge trke. Zaista, cijela društvena zajednica se uključila u organizaciju i svi su dali nesebičan doprinos, počevši od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Tu je i Ministarstvo porodice, omladine i sporta, gradovi, odnosno opštine kroz koje prolazi karavan, turističke organizacije Banjaluke, Teslića i Republike Srpske, kao i “m:tel”, te “Banjalučka pivara” – rekao je Kuvalja.

Dječija trka

Kao uvertira za dolazak najboljih biciklista u Banjaluci će u nedjelju biti organizovana mini-trka za najmlađe, koja će početi u 14 časova na Trgu Krajine. Svi mališani koji žele da se oprobaju treba da dođu sa biciklima i da obavezno ponesu odgovarajuću kacigu, jer je sigurnost iznad svega.

Zabava

Zahvaljujući saradnji sa najboljim muzičkim festivalom u Evropi, novosadskim “Egzitom”, tokom trke će biti organizovane zabave, po uzoru na najveće biciklističke trke na svijetu. Tako će publika, ali i takmičari u Bijeljini, Tesliću i Banjaluci moći da uživaju u zabavama na kojima će nastupiti najbolji di-džejevi iz BiH.

(Glas)