Svijet 21.04.2022.

Biden: Rat u Ukrajini je u kritičnoj fazi

ČITANJE: 1 minuta

Američki  predsjednik Joe Biden danas je razgovarao s ukrajinskim premijerom Denisom Šimihalom, koji je jutros bio u Bijeloj kući.

“Razgovor je bio dobar. Zahvalio je američkom narodu na podršci, razumije da je značajna. Razgovarali smo i kako održati sve glave na okupu u kontekstu Evrope, Evropske unije i ostalih, kako bismo zajedno zaustavili Putinovu brutalnu agresiju”, rekao je Biden.

“Postavljaju se temelji za iduću fazu rata”

Američki predsjednik je govorio i o agencijama u Ukrajini koje rade na razotkrivanju ruskih ratnih zločina te im zahvalio na “velikom trudu”.

“Cijeli svijet vidi što se sad događa. Rusija je sad lansirala svoju ofenzivu kako bi zauzela još teritorija na istoku Ukrajine. Rad je sad u kritičnoj fazi, u kojoj se postavljaju temelji za iduću fazu rata”, rekao je Biden.

“Amerika i saveznici “rade što je brže moguće” kako bi dostavili Ukrajincima oružje potrebno za obranu zemlje”, rekao je Biden, najavljujući novi paket vojne pomoći vrijedan 800 milijuna dolara.

Biden je rekao da sigurnosni paket za Ukrajinu uključuje teško topničko oružje, desetke haubica i 144.000 komada streljiva za te haubice, javlja CNBC.

Najnoviji bezbjednosni paket takođe uključuje taktičke bespilotne letjelice. Oružje će krenuti prema Ukrajini u trenutku kad zapadne obavještajne službe upozoravaju na pojačanu rusku ofenzivu na istočnu i južnu Ukrajinu, prenose mediji.

(A.M.)