Svijet 11.09.2021.

Biden se obratio javnosti na godišnjicu napada, pričao o tragediji svog prijatelja

ČITANJE: 3 minute

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na nacionalno jedinstvo uoči obilježavanja 20. godišnjice terorističkih napada 11. rujna u SAD-u, nazivajući to i najvećom snagom Amerike u suočavanju s nedaćama.

Biden je u videozapisu u Bijeloj kući (objavljenom i na Twitteru) odao počast sjećanjima na poginule u napadima i tisuće ozlijeđenih, kao i na vatrogasce, medicinske sestre i mnoge druge koji su riskirali ili dali živote tijekom spasilačkih misija i dugog puta do oporavka.

I ovog se 11. rujna, kao i svakog 11. rujna, sjetim svog prijatelja Davisa, s njim sam odrastao u Delaweru.

Na današnji dan prije 20 godina, on i njegova obitelj upravo su navršili prvu godišnjicu bez najmlađeg od svoja tri sina, Teddyja. On je stradao u nesreći, imao je 15 godina. Njegov stariji sin, Davis Jr., bio je tek šesti dan na svom novom poslu, na 104. katu južnog tornja”, pričao je Biden.

“Davis je otišao na mjesto napada tražiti sina”, kaže Biden i dodaje da je tražio dok je još bilo nade.

“Nekoliko dana kasnije, pričao sam s Davisom. Bio sam na putu, trebao sam predavati studentima o svijetu kakav nas čeka. Rekao mi je da kažem ljudima, citiram, “Ne bojte se”. Rekao je da im kažem da se ne boje”, pričao je Biden.

Spomenuo je i da su “mračnije sile ljudske prirode – strah i ljutnju, ogorčenost i nasilje nad muslimanskim Amerikancima, pravim i vjernim sljedbenicima miroljubive religije” narušile, ali ne i slomile američko jedinstvo.

“Po meni, to je središnja lekcija 11. rujna, da je, kada smo najugroženiji, u potiskivanju svega onoga što nas čini ljudima i u bitci za dušu Amerike, jedinstvo naša najveća snaga”, rekao je Biden, dodajući i da “jedinstvo ne znači da moramo vjerovati u istu stvar. Moramo imati temeljno poštovanje i vjeru jedni u druge, i u ovu naciju”.

Biden će posjetiti sva tri mjesta koja su napadnuta

Bijela kuća objavila je video uoči 20. obljetnice 11. rujna te vijest da će Biden posjetiti sva tri mjesta koja su tog datuma 2001. napadnuta. U subotu će tako on i prva dama Jill Biden posjetiti New York, gdje su dva zrakoplova uništila Svjetski trgovački centar i ubila 2753 ljudi, zatim Pentagon u Arlingtonu u Virginiji, gdje se srušio treći zrakoplov, i Shanksville u Pennsylvaniji, gdje su putnici srušili četvrti zrakoplov za koji se vjeruje da je krenuo prema američkom Kapitolu ili Bijeloj kući.

Bidenov poziv na jedinstvo dolazi u vrijeme političkih podjela oko pandemije covid-19, cjepiva, prava glasa i prava na pobačaj, koji su ‘uzavreli’ diljem zemlje.

Zločini iz mržnje prema Arapima-Amerikancima, Muslimanima i drugima koji se smatraju Arapima ili Muslimanima porasli su nakon napada 11. rujna 2001., a iako su posljednjih godina utihnuli, te ‘brojke’ se nikada nisu vratile na razinu prije napada, pokazuju podaci FBI-ja.

U novije vrijeme u SAD-u se bilježi i porast antisemitske i protuazijske diskriminacije i zločina iz mržnje.

(A.M.)