Svijet 27.02.2021.

Biden želi sačuvati dobre odnose: Neće sankcionisati saudijskog princa zbog ubistva Jamala Khashoggia

ČITANJE: 1 minuta

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden zaključio je da su diplomatski troškovi kazne prijestolonasljednika Saudijske Arabije Mohammeda bin Salmana previsoki.

Ovakvu odluku potvrdili su visoki službenici administracije, uprkos detaljnom američkom obavještajnom izvještaju da je Mohammed bin Salman direktno odobrio ubistvo Jamala Khashoggija, novinara i kolumnistu Washington Posta koji je raskomadan u oktobru 2018. godine u Istanbulu.

Prema pisanju New York Timesa, ovakva odluka predsjednika Sjednjenih Država uslijedila je nakon višednevne rasprave u kojoj mu je njegov novoformirani tim za nacionalnu sigurnost savjetovao da ne postoji način da saudijskom princu zabrani ulazak u Sjedinjene Države ili da uvede sankcije bez narušavanja odnosa s jednim od ključnih američkih savjetnika u arapskom svijetu, prenosi faktor.ba.

Ovakva odluka će definitivno razočarati zajednicu za ljudska prava i članove njegove vlastite stranke koji su tokom Trumpovog predsjednikovanja bili poprilično glasni po ovom pitanju.

(E.M)

Oznake: Džo Bajden