BiH bez glasanja još tri sezone: I opšti i lokalni izbori 2020. godine?

Prvi put u postdejtonskom periodu, ritam izbora u Bosni i Hercegovini koji je podrazumijevao izlazak na birališta svake dvije godine mogao bi da bude promijenjen, ali ne objedinjavanjem opštih i lokalnih izbora krajem 2018. godine, kako se ranije pretpostavljalo u više navrata, već spajanjem ta dva izjašnjavanja građana u 2020. godini, saznaje srpskainfo.com!

Prema informacijama potvrđenim iz više izvora, bliskih vlasti, ali i opoziciji u Republici Srpskoj, takvu varijantu najsnažnije zagovaraju Savez nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatska demokratska zajednica BiH. Međutim, novost u odnosu na prethodne slične pokušaje jeste to što je ovoj opciji sada sklon i lider Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović. Takođe, i predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić, nakon nedavnog susreta sa liderom SNSD-a i predsjednikom RS Miloradom Dodikom, nije više izričit u protivljenju promjenama u ovom domenu.

Inače, Centralna izborna komisija BiH i bh. misija OSCE-a, kroz odvojene stavove, kao i jedan zajednički istup čelnih ljudi tih institucija, Irene Hadžiabdić i Džonatana Mura, tokom ove godine insistirali su na stavu da nema odgađanja opštih izbora. Ipak, naši izvori saglasni su u ocjeni da je riječ o tandemu koji ne pripada krugu donosilaca odluka u ovoj zemlji, pri čemu je Muru u međuvremenu istekao mandat.

„Ključno je to da ovakav potez odnedavno podržava Ambasada SAD u BiH. Što se tiče Evropljana, njihovi predstavnici za sada se ne slažu s tom idejom, ali nije riječ o protivljenju po svaku cijenu, već o poziciji podložnoj preispitivanju“, kažu izvori srpskainfo.com.

Kako saznajemo, nakon postizanja većinske saglasnosti o pomjeranju opštih izbora do 2020. godine, pristupilo bi se izmjenama Izbornog zakona BiH. Ključna inovacija odnosi se na Predsjedništvo BiH, jer bi se članovi ovog tijela ubuduće birali u parlamentarnoj proceduri, a ne neposredno, kao do sada. Preostaje da se u dodatnim pregovorima razriješi dilema da li bi se to činilo u skupštinama RS i Federacije ili u Parlamentu BiH, uz striktno poštovanje dvoentitetske i tronacionalne zastupljenosti u Predsjedništvu.

„Upravo zbog toga što su upoznati sa onim što se dešava iza kulisa, nijedna relevantna stranka u RS i FiH do sada nije odredila svoje kandidate za ključne pojedinačne funkcije. U proteklom periodu, to nije bio slučaj, jer su na pragu izborne godine uvijek bila već definisana imena glavnih kandidata. Međutim, sada su svi uzdržani, oprezni i čekaju rasplet“, ističu izvori srpskainfo.com.

Prva prilika da se krene u realizaciju ovog plana je predstojeća sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, zakazana za 14. decembar. Po svemu sudeći, HDZ BiH će tada odustati od vlastitog paketa izmjena Izbornog zakona, pošto je jasno da nema većine za predloženu podjelu Federacije na zone A, B i C u kontekstu izbora za hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva.

(srpskainfo.com)

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.

EVO KAKVO NAS PROLJEĆE OČEKUJE Objavljena dugoročna prognoza

Meteo portal “Severe Weather Europe” objavio je da će sljedeća sedmica u velikom dijelu Evrope, uključujući i Balkan biti natprosječno topla, dok je meteorološki servis “AccuWeather” danas otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na proljeće. Proljeće će, prema predviđanjima meteorologa “AccuWeathera” u mnoge dijelove Evrope stići ranije, dok će se snijeg i zima u drugim dijelovima

Počela sanacija gradskih ulica

U okviru redovnog održavanja gradskih saobraćajnica, ovih dana je počela sanacija gradskih ulica, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. “Konstatovali smo gdje su najveća oštećenja koja ugrožavaju bezbjedno odvijanje saobraćaja i krenuli u privremenu sanaciju oštećenih saobraćajnica tzv. hladnom asfaltnom masom”, istakao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić. On pojašnjava, da u ovom periodu

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića. “Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da

UKC: Citogenetička laboratorija vodeća u BiH

Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza. Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019.

STANIVUKOVIĆ: Privremeno napuštam RS i BiH, ugrožena mi je lična sigurnost

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković kazao je danas da će medijima biti dostupan još danas i da će se privremeno povući iz javnosti zbog lične sigurnosti. Najavio je i napuštanje Bosne i Hercegovine u narednim danima. “Za vikend već neću biti u zemlji. Danas sam još tu i večeras ću još neke