Vijesti 30.07.2021.

BiH čeka dalji rast broja zaraženih

ČITANJE: 3 minute

Broj novozaraženih u BiH od početka ove sedmice je u blagom porastu, a sudeći prema riječima infektologa može se očekivati da se ovaj trend nastavi i u narednim sedmicama.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Instituta za javno zdravstvo RS, najveći broj novooboljelih, u posljednja četiri dana, zabilježen je juče, kada su na virus korona bile pozitivne 44 osobe, dok je najmanji broj registrovan u ponedjeljak, kada je novooboljelo 13 osoba, pišu Nezavisne.

U BiH su u srijedu registrovane 43 novozaražene osobe, a u utorak je na virus korona bilo pozitivno 28 osoba.

Tako je u Republici Srpskoj juče zabilježeno 10 novih slučajeva zaraze kovidom-19, i to dviје оsоbе su novooboljele u Biјеljini i Trеbinju, i pо јеdnа оsоbа u Bаnjаluci, Dоbојu, Istоčnоm Sаrајеvu, Priјеdоru, Srpcu i Čеlincu.

U FBiH taj broj je juče iznosio 34, dok u Brčko distriktu od početka ove sedmice nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze.

Iako je broj novozaraženih u porastu posljednjih dana, broj smrtnih slučajeva je tokom cijele sedmice nizak, te tako u posljednja dva dana nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj kod osoba koje su pozitivne na virus korona.

U ponedjeljak i utorak ove sedmice registrovana su po dva smrtna slučaja, što znači da je ove sedmice, do danas, registrovano ukupno četiri smrtna slučaja u BiH.

Da će se trend povećanja broja oboljelih nastaviti i u sedmicama što dolaze za “Nezavisne novine” potvrdio je Ednan Drljević, infektolog iz Opšte bolnice “Abdulah Nakaš” Sarajevo, koji ističe da će delta soj virusa korona nažalost dodatno ubrzati prenos virusa među populacijom.

“Sigurno je da će broj novozaraženih rasti, posebno jer imamo veći broj nevakcinisanih ljudi, a s druge strane ranije vakcinisanim koji su bili zaštićeni od alfa soja virusa korona procentualno zaštita protiv delta soja opada”, rekao je Drljević.

Pojasnio je da je delta soj efikasnost vakcina spustio na 40 do 60 odsto.

“Možemo očekivati da će se i među vakcinisanima javiti veći broj zaraženih, ali je ipak vakcinacija dobra jer oni lakše preboluju kovid-19”, kazao je Drljević.

Kada je riječ o broju hospitalizovanih, prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, u Srpskoj je taj broj trenutno 36 osoba na bolničkom liječenju.

“U Univеrzitеtskоm kliničkоm cеntru Rеpublikе Srpskе (UKC RS) hospitalizovano je 17, а u оstаlim bоlnicаmа 19 osoba”, naveli su u Institutu za javno zdravstvo RS.

Dodali su da se na rеspirаtоru nalaze dvije оsоbе, i to u UKC RS.

Nenad Stevandić, zamjenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra RS, u razgovoru za “Nezavisne novine” je  rekao da je najvažnije da u ovom periodu nema veliki broj osoba sa težim simptomima kovida-19.

“Zbog toga nemamo ni veliki broj osoba sa teškim oblikom bolesti, kao ni veliki broj hospitalizovanih pacijenata”, zaključio je Stevandić.

(A.M.)