Vijesti 24.01.2016.

BiH državljanin naljutio Šveđane zbog vozačke dozvole

ČITANJE: 2 minute
saobracaj
Izbjeglice u Švedskoj od petka mogu voziti automobil a da ne moraju pokazati svoju vozačku dozvolu policiji, piše švedski list Fria Tider.

Naime, kako navode, u petak je tamošnji sud odbacio slučaj protiv mladog Bosanca koji nije imao vozačku dozvolu nakon što ga je policija zaustavila.

Cijeli slučaj izazvao je ogorčenje građana Švedske u kojoj se itekako poštuju saobraćajni zakoni i pravila. Međutim, neimenovani mladi Bosanac postao je izuzetak.

Naime, 22-godišnji bh. državljanin iz grada Kallinge je uhvaćen u vožnji automobila bez vozačke dozvole nakon čega je dobio poziv na sud. Kada se pojavio pred sudijom, rekao mu je da ima vozačku dozvolu Bosne i Hercegovine, ali da ju je izgubio prije devet mjeseci kada je preselio u Švedsku.

Iako nije uspio dokazati da ima vozačku dozvolu u Bosni i Hercegovini, švedski sud je odlučio da odbaci sve optužbe jer ni oni nisu mogli dokazati da nema bh. vozačku dozvolu, navodi švedski list Fria Tider.

– U praksi, ovo znači da novopridošli migranti mogu voziti bez vozačke dozvole- piše navedeni list.

Inspektor Helena Renberg iz Karlskrone kaže da već sada ima 30 sličnih slučajeva u svom malom gradu, javlja Radio Švedske.

Situacija sa Bosancem naljutila je mnoge Šveđane jer da je, navode, ovo napravio njihov državljanin morao bi platiti hiljade kruna.

– Ako osoba ne može pokazati ili dokazati da ima vozačku dozvolu, ne bi trebala ni voziti. Nakon svega, zakon Švedske striktno nalaže da osoba mora pokazati dokument kada vozi automobil- kazao je policajac Stefan Palm iz okruga Blekinge.

Na tamošnjim forumima Šveđani su itekako izrazili svoju ljutnju ovim presedanom. Osiris, jedan od korisnika foruma Flashback, naveo je da po ovoj odluci sada svaki imigrant može voziti automobil bez vozačke dozvole i reći policajcu da ju je izgubio.

– Osobe koje dolaze iz zemalja van Evropske unije i koji zvanično nisu registrovani u Švedskoj, ne moraju imati vozačku dozvolu. S obzirom da cijeli proces registracije u Švedskoj traje i do dvije godine, tokom tog perioda izbjeglice i imigranti mogu voziti automobil bez vozačke dozvole- navodi list Fria Tider.

(NN/N1)