Vijesti 01.12.2015.

BiH ima 89. vojsku na svijetu, hrvatska jača od srpske?

ČITANJE: 1 minuta
bih-vojska

Vojska BiH rangirana je na 89. mjestu u svijetu u tradicionalnoj analizi koju svake godine objavljuje portal “Global fajerpauer”, a na čelu liste su Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina.

Prilikom rangriranja ne uzima se u obzir nuklearni arsenal pojedinih država, već se na osnovu javno dostupnih podataka razmatra sposobnost svake armije da vodi konvencionalni rat na zemlji, moru i u vazduhu.

Rangiranje se zasniva na formuli koja uzima u obzir više od 50 različitih faktora, a neki statistički podaci su procjenjivani, ukoliko za njih nema zvaničnih podataka.

Između ostalog se vrednuje vojni budžet, broj stanovnika i aktivnog vojnog osoblja u zemlji, broj oklopnih vozila, brodova, aviona, izvori finansiranja, i tako dalje.

Prema toj analizi, 10 najmoćnijih armija svijeta imaju Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Indija, Velika Britanija, Francuska, Južna Koreja, Njemačka, Japan i Turska.

Na prostoru bivše Jugoslavije, najbolje je rangirana vojska Hrvatske, koja se nalazi na 62. mjestu. Srbija je 70, BiH 89, Slovenija 99, a Crne Gore i Makedonije nema na listi.

Deset najmanje moćnih armija svijeta imaju Laos, Gabon, Kamerun, Tanzanija, Južni Sudan, Libija, Zambija, Mali, Mozambik i Somalija.