BiH ima 89. vojsku na svijetu, hrvatska jača od srpske?

bih-vojska

Vojska BiH rangirana je na 89. mjestu u svijetu u tradicionalnoj analizi koju svake godine objavljuje portal “Global fajerpauer”, a na čelu liste su Sjedinjene Američke Države, Rusija i Kina.

Prilikom rangriranja ne uzima se u obzir nuklearni arsenal pojedinih država, već se na osnovu javno dostupnih podataka razmatra sposobnost svake armije da vodi konvencionalni rat na zemlji, moru i u vazduhu.

Rangiranje se zasniva na formuli koja uzima u obzir više od 50 različitih faktora, a neki statistički podaci su procjenjivani, ukoliko za njih nema zvaničnih podataka.

Između ostalog se vrednuje vojni budžet, broj stanovnika i aktivnog vojnog osoblja u zemlji, broj oklopnih vozila, brodova, aviona, izvori finansiranja, i tako dalje.

Prema toj analizi, 10 najmoćnijih armija svijeta imaju Sjedinjene Američke Države, Rusija, Kina, Indija, Velika Britanija, Francuska, Južna Koreja, Njemačka, Japan i Turska.

Na prostoru bivše Jugoslavije, najbolje je rangirana vojska Hrvatske, koja se nalazi na 62. mjestu. Srbija je 70, BiH 89, Slovenija 99, a Crne Gore i Makedonije nema na listi.

Deset najmanje moćnih armija svijeta imaju Laos, Gabon, Kamerun, Tanzanija, Južni Sudan, Libija, Zambija, Mali, Mozambik i Somalija.

PAROVIMA TREBA VIŠE OD 2.500 KM U najavi veća finansijska pomoć za vantjelesnu oplodnju

Grad Banjaluka trebalo bi da poveća pojedinačne iznose za sufinansiranje procesa vantjelesne oplodnje koje dodjeljuje parovima na javnom konkursu. Iz gradskog budžeta godinama se sufinansira pokušaj vantelesne oplodnje, a parovima koji prirodnim putem ne mogu dobiti bebu dodjeljuje se jednokratna pomoć od 2.500 KM. Prijaviti se mogu žene do 42 godine starosti sa prebivalištem na

ANALIZA: Kako su po izbornim jedinicama raspoređene Nešićeve i Pavićeve pristalice u DNS-u?

Godinu dana nakon posljednjih opštih izbora, DNS preživljava najteže trenutke od osnivanja. Nekad čuvena “šestorka” unutar ove stranke, redom miljenici Marka Pavića, podijelila se u dva tabora, s dobrim izgledima da Nenad Nešić preuzme vođenje stranke, i pored svih protivljenja. Ako se desi suprotno, postaviće se pitanje daljeg opstanka DNS-a na politićkoj mapi RS. Krenimo

Smijeh i dječja pjesma na otvaranju “Snješkova”

U Dječijem pozorištu RS danas u 18 časova svečano je otvoreno “Snješkovo”. Vesela dječica sa svojim roditeljima uživali su u zabavi ali i u dobro poznatim likovima Snješka, Deda Mraza, ali i čarobnjaka Merlina i popularne Maše. Mališane je zabavljala vesela i raizgrana ekipa iz banjalučkog dječijeg hora “Vrapčići”. “Snješkovo” je, nakon sedam godina, po

SOCIJALISTI PREDLAŽU: Dragutin Škrebić kandidat za načelnika opštine Teslić

Opštinski odbor Socijalističke partije u Tesliću ne namjerava da ima pasivnu ulogu na lokalnim izborima iduće godine, o čemu svjedoči i objava SP na društvenim mrežama da za načelnika ove opštine predlažu Dragutina Škrebića, odnedavnog direktora Inspektorata Republike Srpske i ranijeg predsjednika Unije udruženja poslodavaca RS. Objavu prenosimo u cijelosti. “Dana 12. 12. 2019. godine