Politika 27.03.2016.

BiH mijenja Zakon o finansiranju političkih partija

ČITANJE: 3 minute
novac
Kako bi se spriječile političke partije da reketiraju privatne kompanije, Bosna i Hercegovina uskoro će mijenjati Zakon o finansiranju stranaka.

Po preporukama Savjeta Evrope pripremljene su izmjene zakona i upućene u parlamentarnu proceduru. Ako izmjene dobiju podršku poslanika stranke će se kažnjavati sa 10.000 maraka ako budu vršile pritisak na kompanije da navodno “dobrovoljno” doniraju priloge.

Da će zakon teško promijeniti ustaljena pravila igre, smatra srpski član predsjedništva Mladen Ivanić, koji ima drugačije prijedloge.

” Ne treba da bude od strane privatnih preduzeća. Da treba da bude isključivo iz budžeta i da bude u potpunosti u nadležnosti revizije i da revizija kao što kontroliše korištenje javnih redstava svuda, kontroliše i unutar partija”, objašnjava Ivanić.

Većina političkih partija tvrdi da osim budžetskih para zapravo i nema druge izvore finansiranja. Za DNS i Socijalističku partiju donacije privatnih kompanija su zanemarljive i godišnje iznose svega desetak hiljada maraka. Na pitanje kako onda finansiraju izbornu kampanju, odgovaraju da sve plaćaju njihovi članovi.

“Većinu sredstava obezbijede naši članovi. To je uvijek tako bilo. Na tom principu solidarnosti godinama funkcionišemo i opstajemo. Naravno pomažu i oni drugi koji ovu ideju podržavaju i žele da daju svoj doprinos”, kaže Petar Đokić, lider Socijalističke partije RS.

“DNS će se finansirati kao i tokom svih predhodnih izbora. Mi imamo izdvajanja po svakom našem zaposlenom statutarno regulisano, da svaki čovjek koji je od strane stranke predložen na neku poziciju plaća 5 odsto od svog ličnog dohotka.

U Finansijskim izvještajima DNS-a navodi se da prilozima i članarinama stranka godišnje pirkupi 80 hiljada maraka, a desetak hiljada manje prikupe socijalisti. Sa novcem iz budžeta dvije vladajuće stranke godišnje raspolažu sa oko pola miliona maraka.

U Transparensi internešnalu tvrde da stranke u kampanji potroše nekoliko miliona i da se ovim novcem to ne može finansirati. Donacije privatnih kompanija najveći su izvor finansiranja, ali većina stranaka krije svoje stvarne sponzore. Razlog je što zakon zabranjuje privatnim firmama koja ima ugovorene poslove sa državom, da doniraju političke stranke.

“Stavljaju se imena donatora koji nisu pravi donatori i nisu pravi izvor finansiranja. A da ne govorimo da su i naši podaci pokazali da su troškovi kampanje bili mnogo veći nego što su to pojedinačno stranke prijavile”, izjavila je Ivana Korajlić, portparol Transparensi internešnala.

zato je izmjenama zakona predviđeno je da se novčanom kaznom do trostrukog iznosa primljenih sredstava, kazni prekršaj primanja donacija iz zabranjenih izvora finansiranja. To bi trebalo da spriječi stranke da se novcem poreskih obveznika, preko javnih tendera raskusuraju sa svojim finansijerima.

U Transparensiju kažu da Interresorna radna grupa nije ispoštovala sve preporuke GREKA pa CIK-u nije omogućena veća kontrola stranačkih finansija. Zato vjeruju će revizori CIK-a sa svojim kapacitetima, teško ući u trag partijskim finansijerima.

(ATV)

Oznake: Mladen Ivanić