Vijesti 16.10.2021.

BiH na neslavnom drugom mjestu: Evo kako se mijenjao poredak zemalja po smrtnosti od korona virusa (VIDEO)

ČITANJE: 1 minuta

Na Jutjub kanalu iz Norveške objavljen je video snimak o 20 država u kojima je najveći broj preminulih od korona virusa na milion stanovnika.

Prikazuju se podaci od kraja januara prošle godine kada su prvi smrtni slučajevi registrovani u Kini do sredine ovog mjeseca, prenosi Klix.

Među 20 ovih zemalja Bosna i Hercegovina prvi put pojavila se 11. novembra prošle godine kada je imala više od 500 preminulih na milion stanovnika. Već 1. decembra prošle godine bila je među deset država sa više od 800 preminulih na milion stanovnika, prenosi Srpskainfo.

Na drugom mjestu po smrtnosti od korona virusa je od 21. septembra ove godine kada je imala više od 3.100 preminulih na milion stanovnika. To je ostao slučaj do danas.

Peru je na prvom mjestu sa skoro 6.000 smrtnih slučajeva na milion stanovnika. Među 20 ovih država iz regije su Sjeverna Makedonija koja je na trećem mjestu, Crna Gora koja na petom mjestu, Slovenija koja je na 14. mjestu i Hrvatska koja je na 18. mjestu.

U Bosni i Hercegovini je od početka pandemije preminulo 10.712 osoba. To je i posljedica kasnog početka vakcinacije i malog broja vakcinisanih. Prema podacima objavljenim na stranici “Our World in Data”, dvjema dozama je vakcinisano više od pola miliona stanovnika.

(A.M.)

Oznake: korona virus