Politika 12.04.2021.

BiH neće biti dio EU dok je SDA relevantan faktor

ČITANJE: 1 minuta

PIŠE: Milko Grmuša

Prijetnje ratom kao „argument“ u političkoj raspravi odlika su SDA od njenog nastanka i danas su se u tu činjenicu mogli uvjeriti i politički faktori u Evropskoj uniji.

Jedina razlika u novom narativu SDA u odnosu na početak devedesetih godina prošlog vijeka jeste što je SDA prije trideset godina rat koristila kao „argument“ na području bivše Jugoslavije, dok danas ova stranka ratom prijeti cijeloj Evropi.

Stvari treba nazvati pravim imenom: ratom Evropi, pored SDA, u modernoj istoriji prijetili su još samo teroristi tzv. „Islamske države“. Slučajnost? Ne bih rekao.

Odavno upozoravam da ovakvoj SDA, koja nije u stanju da mirno, civilizovano i politički argumentovano raspravlja o bilo kojoj temi, već svako malo zvecka oružjem radi promocije svojih političkih ideja, nije mjesto u Evropskoj narodnoj partiji, baš kao što ni Bosna i Hercegovina, u ovom ili onom obliku, nikad neće biti dio Evropske unije dok je SDA relevantan politički faktor.

Takođe, dobro je što je SDA konačno pokazala i svoje pravo lice kad je riječ o integracionim procesima: ova stranka samo fingira da se zalaže za evroatlantske integracije i na toj prevari je dobijala podršku međunarodnog faktora. SDA nije za bilo kakve integracije sem ukoliko one nisu zasnovane na šerijatskom pravu.

To je razlog što neprestano insistiram i unutar PDP-a da apsolutno nikakvu saradnju, pa ni na tehničkom nivou, ne praktikujemo sa ovom i ovakvom radikalnom, militantnom i ekstremističkom SDA i od tog stava neću odstupati ni dalje, pri čemu ću nastaviti da o ovim stvarima otvoreno i bez dlake na jeziku razgovaram sa svim funkcionerima Evropske narodne partije i političarima iz Evrope i drugih zemalja.

Oznake: Milko Grmuša