Politika 25.12.2020.

BiH OČEKUJU VELIKE PROMJENE: Merkelova za novog visokog predstavnika šalje velikog prijatelja Hrvata

ČITANJE: 2 minute

Njemački konzervativni političar Kristijan Šmit najozbiljniji je kandidat za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, a želja Berlina je da on tu dužnost preuzme već početkom 2021. godine, prenosi Jutarnji.hr.

Takve želje je članovima Predsjedništva BiH Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću već prenijela njemačka veleposlanica u Sarajevu Margaret Uber.

“O tim su namjerama već upoznate najbitnije članice Vijeća za provedbu mira (PIC)”, izjavio je neimenovani izvor iz Predsjedništva BiH kako ga citira sarajevsko “Oslobođenje”.

Sam Komšić koji se sa Uber sastao u četvrtak nije potvrdio ovakvu mogućnost upozorivši tek kako će o imenovanju novog visokog prestavnika teško biti postići saglasnost unutar PIC-a čija je članica i Rusija, a ta država insistira da se Kancelarija visokog predstavnika (OHR) što prije zatvori.

Nagađanja o tome da bi austrijski diplomata Valentin Incko nakon više od deset godina koliko je na dužnosti visokog predstavnika mogao napustiti BiH pojavila su se u sklopu incijative da međunarodna zajednica pojača svoj angažman u BiH i snažnije interveniše kako bi se provele nužne reforme, a nakon toga odgovornost prepustila lokalnim političarima.

Takva nagađanja na tragu su promjena u SAD-u koje se očekuju nakon što Džo Bajden preuzme dužnost novog američkog predsjednika, ali i činjenice da je razdoblje suzdržavanja od intervencionizma samo prouzrokovalo nove probleme i zastoje u BiH iz koji je sada teško izaći.

Kristijan Šmit potpredsjednik je Hršićanske socijalne unije (CSU), a od 2014. do 2018. godine obavljao je dužnost ministra za poljoprivredu u njemačkoj saveznoj vladi. Trenutno je poslanik u Bundestagu posebno angažovan na vanjskopolitičkim pitanjima.

Ranije ove godine Šmitu je u Berlinu hrvatski premijer Andrej Plenković uručio odličje “Red Ante Starčevića” koje mu je dodijeljeno za njegovo zalaganje za međunarodno priznanje Hrvatske, ali i za ustrajni rad na jačanju odnosa Hrvatske i Njemačke.

(Jutarnji.hr)

Oznake: Kristijan Šmit