Vijesti 13.12.2022.

BiH odobren status kandidata, EU usvojila zaključke o proširenju prema zapadnom Balkanu

ČITANJE: 2 minute

Ministri za evropska pitanja EU danas su usvojili zaključke o proširenju prema zapadnom Balkanu i odobrili kandidatski status za BiH.

Ovu odluku treba da potvrde lideri EU u četvrtak na samitu u Briselu.

Odluku je jutros najavila francuska državna sekretarica za evropska pitanja Lorans Bun u svojoj izjavi da je “EU postigla konsenzus da dodijelimo BiH status zemlje kandidata za članstvo”.

Ministri EU danas treba da daju svoju podršku procesu proširenja zato što je ova proces, kako je izjavio visok EU zvaničnik, “ključan strateški instrument EU” i važno je da se održi stabilnost u Evropi u novoj geo-političkoj realnosti, i izrazio je nadu da će ministri EU dati svoju potpunu podršku politici proširenja.

Izvor Tanjuga u EU je danas rekao da ne očekuje dugu debatu o zapadnom Balkanu na samitu 27 EU lidera.

To ne znači da EU poklanja manje pažnje zapadnom Balkanu, ali je podsjetio da se nedavno održao samit EU-ZB u Tirani, da je taj sastanak bio uspješan, veoma pozitivan i sa rezultatima, posebno u vezi s migracijama.

Jedina tema u vezi s kojom će lideri da razgovaraju je Kosmet, ali ne kao glavna tema samita, kaže EU zvaničnik.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Žozes Borel je sinoć na pres-konferenciji u Briselu izjavio da će on informisati lidere o situaciji na KiM, a sutra specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak putuje u Beograd i Prištinu da bi donio sveže informacije liderima EU koji bi bili osnova za debatu na samitu.

Zvaničnik je najavio da će lideri primiti zahtev Prištine za dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo, a zatim će, kaže, EU da slijedi uobičajenu proceduru,

To znači da će Savjet EU da pošalje prištinski zahtjev u Evropsku komisiju, koja zatim treba da iznese svoje mišljenje o zahtjevu za kandidaturu.

– Kao što znate – naglasio je zvaničnik EU, “te procedure traju drugo, kao što je bio slučaj za BiH”.

(Agencije)