Vijesti 30.12.2020.

BIH POKAZALA NEMOĆ: Migranti iz autobusa vraćeni da spavaju na livadi, mještani u strahu

ČITANJE: 2 minute

Iako je sve bilo spremno za prebacivanje migranata iz kampa Lipa kod Bihaća u bivši objekat Oružanih snaga BiH u Bradini, kod Konjica, to se ipak nije desilo, jer su bh. institucije opet pokazale svu nemoć I podlegle pritisku lokalnog stanovništva i nadležnih u Konjicu.

Tako je propao još jedan pokušaj smještanja migranata u uslovne objekte, kakav je taj u Bradini, već su nakon noći provedene u autobusima, morali izaći vani i još jednu u nizu noći provesti pod vedrim nebom, prepušteni sami sebi, zbog čega stanovništvo oko Lipe, koje čine većinom srpski povratnici, ali i Bošnjaci na potezu prema Bihaću, ne smiju mirno spavati.

Da su migranti morali izaći iz autobusa spremnih za njihov transport pokazuje i video koji objavljujemo u okviru ovog teksta. Izvor portala Banjaluka.net ispričao je da je sve bilo spremno za prebacivanje migranata, ali je stigla naredba “odozgo” i sve je moralo biti stopirano.

Mještani Bosanskog Petrovca, koji će i ovu noć dočekati sa velikim oprezom, svjedoče da je večeras kroz to mjesto prošla kolona od dvadesetak autobusa, u kojima su sjedili samo vozači, što je bio još jedan pokazatelj neuspjele akcije rješavanja problema migranata.

Pošto je i ova noć veoma hladna, za očekivati je da migranti potraže bilo kakav zaklon od hladnoće, pa će se na njihvooj meti opet vjerpvatno naći kuće srpskih povratnika kojih u okolini Lipe ima na desetine, a u kojima niko ne živi, jer federalne vasti nisu obezbjedile nikakve uslove za masovniji povratak Srba u FBiH.

Naime, Međunarodna organizacija za migracije je nakon požara uklonila preostale šatore iz privremenog migrantskog kampa Lipa, zbog čega će migranti i ovu noć provesti napolju.

Podsjećamo, veća grupa migranata koja je boravila u kampu Lipa prošlu noć je provela u autobusima čekajući premještanje na novu lokaciju, nakon što je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Selmo Cikotić rekao da će oni biti privremeno prebačeni u bivši objekat Oružanih snaga BiH u Bradini. Za premještanje migranata u Bradinu nije bilo saglasnosti lokalnih vlasti, a i mještani su organizovali proteste.

(Banjaluka.net, foto: DW)