Vijesti 20.03.2023.

BiH potpisuje sporazum s EUROPOL-om, Nešić: Kompromisom riješen višegodišnji problem

ČITANJE: 2 minute

Bosna i Hercegovina će nakon deset godina napokon riješiti problem kontakt tačke s EUROPOL-om i tako napraviti veliki iskorak u polju bezbjednosti i rada policijskih agencija.

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić rekao je za Klix.ba da se konano rješava problem nakon desetogodišnjih pregovora i da je ovo pokazatelj da se može doći do svakog rješenja kada postoji volja, želja i uzajamno poštovanje svih u BiH.

“Poznato je da BiH jedina nije imala sporazum s EUROPOL-om, za razliku od država regiona i Evrope, što je dovodilo u nezavidan položaj naše policijske agencije jer nisu imali potpune informcije i nisu mogli učestvovati u nekim akcijama. Sutra potpisujemo protokol i to je veliki iskorak”, kaže Nešić.

Prema postignutom dogovoru, kontakt tačka BiH sa EUROPOL-om biće smještena u prostorijama Ministarstva bezbjednosti BiH.

“Sve je dogovoreno i sa Republikom Srpskom i sa Federacijom BiH. Ovo je možda i neki put kako bi svi u budućnosti trebalo da sarađujemo, da se uzajamno uvažavamo, da dolazimo do zajedničkih rješenja, da prihvatamo tuđe prigovore i primjedbe i da tražimo kompromise. Ovo što ćemo uraditi jeste kompromis u interesu svih građana BiH i Bosne i Hercegovine uopšte”, dodao je Nešić.

Ističe da će nakon sutrašnjeg potpisivanja veoma brzo biti otvorena kancelarija Kontakt tačke u zgradi Ministarstva bezbjednosti BiH u Sarajevu, a zatim će biti otvorena i kancelarija u Hagu.

“Tamo će predstavnik biti Aleksandar Stjepanović, pripadnik MUP-a RS, tako da ćemo imati potpunu saradnju s EUROPOL-om, što do sada nismo imali. Očekujem da će naše policijske agencije imati višestruku korist, tj. da će brže i lakše rješavati pojedine slučajeve”, rekao je Nešić.

Ceremonija potpisivanja Pravilnika o radu i operativnoj saradnji zajedničke kontakt tačke za Bosnu i Hercegovinu za saradnju s EUROPOL-om biće upriličena u Sarajevu, a potpisaće ga predstavnici policijskih agencija koje su uključene u rad Kontakt tačke. Potpisivanju će prisustvovati ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić, šef Delegacije EU u BiH Johan Satler i šefica Odjeljenja za strategije i spoljne odnose EUROPOL-a Patricia Silveira.