Vijesti 26.02.2016.

BiH preko Interpola do crvenih potjernica zbog ID

ČITANJE: 1 minuta
bih
Vlasti BiH su preko Interpola raspisale crvene potjernice za šestoricom državljana koje traže zbog povezanosti s ID ili zbog izdržavanja kazne zbog terorizma.

Na Interpolovoj web stranici crvene potjernice raspisane su za Ramom Grahovićem (49) i Ibrom Ćufurovićem (21) iz Velike Kladuše, Edinom Pečenkovićem (53) iz Bihaća, Jasminom Keserovićem (21) iz Zavidovića i Sulejmanom Mešanovićem (28) iz Gradačca.

Oni se traže zbog priključivanja stranim vojnim ili paravojnim formacijama, a za većinu se pouzdano zna da su bili u Siriji dok se neki i danas bore u redovima Islamske države, navode mediji u BiH.

Šesta potjernica se odnosi na državljanina Saudijske Arabije i BiH Ahmeda Zuhairija zvanog Handala (50), kojeg pravosuđe BiH traži zbog izdržavanja kazne za terorizam, prenosi Hina.

Handala je 1997. učestvovao u postavljanju i aktiviranju razorne autobombe neposredno ispred zgrade policije u Mostaru, a tokom rata se borio na strani Armije BiH u sklopu dobrovoljačkih mudžahedinskih jedinica iz cijelog svijeta.

Istovremeno, uprava za koordinaciju policijskih tijela BiH, u čijem sastavu djeluje i odjeljenje za saradnju s Interpolom, nije mogla ni da potvrdi ni da demantuje razloge raspisivanja potjernica kao ni da otkrije imena osoba za kojima su raspisane, navodi Hina.

(Agencije)