Magazin 11.05.2016.

BiH prvi put u istoriji nije u finalu Evrovizije

ČITANJE: 3 minute
evrovizija 2016 BIH

 

Predstavnici Bosne i Hercegovine na “Eurosong” takmičenju se nisu uspjeli plasirati u finale najpoznatijeg evropskog muzičkog takmičenja.

Nakon završetka glasanja šefica delegacije “Eurosong” tima Bosne i Hercegovine Lejla Babović je istakla da su bh. predstavnici u četvoročlanom sastavu Dalal Midhat-Talakić, Fuad Backović Deen, Jasmin Fazlić Jala i Ana Rucner razočarani lošim plasmanom.

-Jako su razočarani jer su doista očekivali prolazak u finale. Takva je bila cjelokupna atmosfera, takva je bila reakcija ekipe i na pres-konferenciji i takva je bila reakcije fanova ovdje u Stokholmu, ali desilo se što se desilo. Nismo dobili dovoljan broj glasova ni od žirija ni od gledatelja širom Evrope, tako da ove godine prvi put Bosna i Hercegovina od kako učestvuje na ‘Eurosongu’ neće biti na finalnoj večeri – istakla je Babovićeva.

Šefica bh. delegacije je dodala da su naši predstavnici pitali i nju da li su možda oni izveli nešto pogrešno i da li je njihova krivica za loš plasman.

-Oni su doista dali maksimum od sebe na sceni, tako da im nemamo šta prigovoriti. Evropa je čudno glasala u nekim stvarima i ne znam po kojim kriterijumima su neke pjesme prošle jer je bilo puno boljih, ali da mi sada ne bismo politizirali cijelu stvar, tako je – kako je. Ovo je takmičenje i igra i samo je bitno učestvovati, biti tu i pokazati sve što znate i umijete i biti ponosan na to što radite, a pitanje plasmana je uvijek lutrija. Kao i fudbalska utakmica ili neko drugo sportsko takmičenje, rezultat je uvijek neizvjestan- naglasila je Babovićeva.

Predstavnici Bosne i Hercegovine na pjesmi “Evrovizije” ostaju do kraja takmičenja bez obzira što ekipa nije prošla u finale.

-Naši izvođači imaju dogovoren nastup u ‘Eurovilidžu’, gdje će pjevati na otvorenom za prisutnu publiku. Nakon toga Fuad Backović Deen planira samostalni nastup u ‘Euro Clubu’ kao jedan od predstavnika s prethodnih ‘Eurosongova’, tako da ostajemo ovdje i pratićemo finale- dodala je Babovićeva.

Šefica delegacije bh. tima je istakla da je “Eurosong” pitanje ukusa publike jer su na tom takmičenju zastupljeni različiti žanrovi i puno toga zavisi od toga da li se publici sviđa scenski nastup i kako se pjesma svidi na prvo slušanje. Pored zemlje koju su predstavljali, Babovićeva je takođe istakla da ima i favorite:

-Ja lično imam favorita, a to je pjesma Francuske. Prvog dana mi se svidjela jer zvuči kao ljetni hit koji bi mogao napraviti iskorak za Francusku koja je uvijek u drugom dijelu ljestvice. Ove godine Francuska bi mogla biti prva, ili među prvima.

Ana Rucner, hrvatska violončelistkinja koja je nastupala za BiH, pohvalila je nastup hrvatske predstavnice Nine Kraljić i posebno čestitala BiH.

-Hvala vam svima, čestitke mojoj Hrvatskoj. Ponosna sam da smo napokon u finalu. A posebne čestitke i mojoj BiH, hvala vam, volim vas!- napisala je Rucnerova na svom Facebook profilu.

Dalal Midhat-Talakić se nakon završetka glasanja takođe na svom Facebook profilu oglasila s porukom obožavaocima, kojima je zahvalila za podršku.

-Hvala vam za ljubav. Ponosni smo na koncept, na temu, na pjesmu. Ponosni smo na nastup i na našu Bosnu i Hercegovinu. Volim vas-napisala je Dalal.

Fuad Backović Deen još se nije oglasio povodom sinoćnjeg nastupa, a reper Jala je na svom Facebook profilu kratko napisao “Tuga”. Podsjećamo, svoje mjesto u finalu su izborili predstavnici Azerbejdžana, Rusije, Holandije, Mađarske, Hrvatske, Austrije, Jermenije, Češke, Kipra i Malte.

(Nezavisne)