BiH udvostručila izvoz za Rusiju

jabuke
BiH i u ovoj godini nastavlja da jača privrednu saradnju s Ruskom Federacijom, a u prilog tome ide i podatak da je samo u prva dva mjeseca ove godine bh. izvoz u tu zemlju udvostručen.

Naime, podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je BiH u prva dva mjeseca ove godine u Rusiju izvezla raznih proizvoda u vrijednosti od 15,8 miliona maraka, što u poređenju s istim periodom prethodne godine pokazuje rast od čak 100 odsto.

Ipak, uvoz iz Rusije u BiH je još daleko veći, ali je u odnosu na prva dva mjeseca 2015. godine manji za oko 35 procenata. Posmatrano po strukturi izvoza u Rusiju, podaci Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH za period januar – februar ove godine pokazuju da je BiH u ta dva mjeseca u Rusiju najviše izvozila voće i to u vrijednosti od 7,5 miliona maraka, dok su odmah potom farmaceutski proizvodi, koji su izvezeni u vrijednosti od 6,5 miliona maraka.

Na strani uvoza, podaci pokazuju da je BiH iz Ruske Federacije u tom periodu najviše uvozila mineralna goriva, ulja i njihove proizvoda i to u vrijednosti od 31,2 miliona maraka, dok je na drugom mjestu sirova koža u vrijednosti od oko 641.000 KM. Da u privredama ove dvije zemlje ima još prostora za jačanje saradnje, potvrđuju i sve češći sastanci privrednih delegacija, sa kojih se poručuje da se ta saradnja može jačati u mnogim sektorima.

Tako je proteklog mjeseca na sastanku predstavnika privrednih komora RS i Srbije razmotrena mogućnost pokretanja zajedničkih projekata, kako bi se za plasman proizvoda iz Republike Srpske na tržište Ruske Federacije iskoristio status koji ima Republika Srbija.

Borko Đurić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, rekao je tada da je nesporna činjenica da postoji mogućnost da se, finansiranjem realnih mogućnosti privrednih subjekata Srbije i RS, realizuje zajednički nastup na ruskom tržištu.

“Prije svega mislim na proizvode iz oblasti elektro-mašinske industrije, jer je na ruskom tržištu ostalo mnogo toga upražnjeno zbog izlaska turske privrede. Postoji mogućnost i da se u Srbiji otvori zajednička proizvodnja nekih mašinskih elemenata koji nedostaju ruskom tržištu”, rekao je Đurić.

U budućnosti, kako je napomenuo, neophodno je realizovati niz projekata koji su u zajedničkom interesu. “Mi sigurno možemo učiniti mnogo, ali nam je potrebna uloga političkog faktora koji privrednicima treba da otvori vrata, kao što to čine velike zemlje i veliki sistemi”, istakao je Đurić.

U prilog tome, Privredna komora Srbije, u saradnji s Administracijom grada Moskve, a uz podršku Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije organizovala je nedavno i komercijalne pregovore 50 predstavnika 11 ruskih trgovinskih lanaca sa srpskim kompanijama, potencijalnim dobavljačima.

Naime, predstavnici ruskih trgovinskih lanaca zainteresovani su za direktne razgovore sa srpskim proizvođačima svježeg i prerađenog voća i povrća, mesa i mesnih prerađevina, sira i proizvoda od mlijeka.

Komentarišući ove podatke o rastu izvoza na rusko tržište, ekonomski stručnjaci s kojima smo razgovarali ističu da je to u svakom slučaju dobra stvar, ali da bi paralelno s tim trebalo raditi na povezivanju domaćih srodnih preduzeća i stvaranju klastera, kako bi ta preduzeća onda zajednički nastupala na tim velikim tržištima, poput ruskog.

(Nezavisne)

(FOTO) “Konferencija beba” u Banjaluci okupila veliki broj mališana

“Konferencija beba” održana večeras u parku “Petar Kočić” okupila je veliki broj mališana, a među njima za najmlađu bebu i ujedno predsjednika tročlanog predsjedništva “Konferencije beba” proglašen je Konstantin Grahovac. Najstarija beba na ovoj manifestaciji i drugi član ovog predsjedništva je Anja Janjić, a beba sa najviše braće i sestara i treći član je Miloš

USTAVNI SUD RS Osporena odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorata

Senat, najviše akademsko tijelo Univerziteta u Banjaluci, postupao je nezakonito jer je propisivao uslove za odbranu doktorske disertacije. Odluka o dodatnim uslovima za odbranu doktorske disertacije na Univerzitetu u Banjaluci, kao i izmjena ove odluke koje je donio Senat Univerziteta u Banjaluci, nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o visokom obrazovanju. “Donosilac

SDS: Govedarica se povlači iz trke za predsjednika

Kako ATV nezvanično saznaje iz izvora bliskih SDS-u, Vukota Govedarica će sutra objaviti da se povlači iz kandidature za predsjednika stranke u koristi Mirka Šarovića. Da je mislio na jedinstvo stranke to bi uradio još u oktobru odmah nakon izbora, stav je nekih stranačkih funkcionera koji su očekivali da to uradi ili Govedarica ili Šarović.

TEGELTIJA: Zaključci Predstavničkog doma narušavaju demokratsku podjelu vlasti

Zaključci Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, odnosno dva od tri zaključka predstavljaju direktno narušavanja demokratske podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, izjavio je predsjednik VSTS Milan Tegeltija. “Zaključak kojim se traži podnošenje ostavki predsjednika i članova VSTS ni na koji način ne obavezuju VSTS BiH i njegove članove. Poslanici parlamenta BiH imaju lak način

Novinari traže istragu zbog prisluškivanja, OBA i Tužilaštvo nijemi

Novinari u BiH zatražili su hitnu istragu nakon što je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio da Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH prisluškuje pojedine medije u regionu te naveo i protokolarni broj naredbe koja se na to odnosi. “Tražimo hitnu reakciju Tužilaštva BiH, Komisije za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH, kao i same OBA po

Banjaluka prva u BiH u “In your pocket” zajednici

Banjaluka je prvi grad u BiH koji je dobio međunarodno priznat turistički vodič “Banjaluka in your pocket” i time svoje mjesto ucrtao na bogatoj “In your pocket” turističkoj mapi, rečeno je juče na predstavljanju ovog vodiča. Grad na Vrbasu će od sada biti dostupniji turistima iz cijelog svijeta, koji će jednim klikom moći saznati sve

PODIJELJENO MIŠLJENJE OKO MOSTA Odbornici SNSD predlažu jedno, Dodik drugo

Odluka Milorada Dodika da će nekadašnji Zeleni most ubuduće zvanično da nosi ime ”Banjaluka” pokazala je da unutar najveće političke partije u Srpskoj nije bilo usaglašavanja po ovom pitanju. To praktično znači da je dio odbornika SNSD u gradskom parlamentu predvođen Momčilom Antonićem samoinicijativno uputio prijedlog da se most nazove po partijarhu Pavlu. Zanimljivo je