Vijesti 19.12.2015.

BiH uvozila džihadiste, a danas ih izvozi

ČITANJE: 2 minute
france24
BiH je nekada uvozila džihadiste, a danas ih izvozi, nameće se kao jedan od zaključaka u opširnom televizijskom prilogu kanala “France 24”, čiji su reporteri u Sarajevu i drugim bh. gradovima istraživali uticaj selefija.

Francuski novinari naglašavaju da se oko 300 državljana BiH bori na strani džihadista u Siriji, te da su mnogi uvjereni da su ih radikalizovali selefijski vjerski predstavnici.

Ističu da Islamska država (IS) sve više regrutuje širom Evrope, te da se BiH nalazi pri vrhu liste po broju džihadista koji se trenutno nalaze u Siriji.

“France 24” navodi kako je riječ o veoma opasnoj situaciji za BiH, gdje se doskora praktikovao umjereni islam.

– Međutim, sve prisutniji je i ekstremni oblik islama, koji se čak promoviše i na sarajevskim ulicama – navodi “France 24”.

Na ulicama Sarajeva francuski reporteri su imali priliku da intervjuišu mladiće koji dijele letke i promovišu povratak “izvornom islamu”.

I dok se u prilogu navodi da su muslimani u BiH praktikovali umjereni islam, u posljednje vrijeme su, kako se dodaje, vidljivi vjerski simboli, poput brada i pokrivenih žena.

– Nemojte misliti ako se ovako nastavi da neće postati još radikalniji. Njihova zajednica će biti masovnija i regrutovaće više terorista – rekao je jedan Sarajlija francuskim novinarima.

Nakon rata, podsjećaju francuski novinari, Saudijci su svojim novcem u BiH obnovili i izgradili cijela sela, škole, a povrh svega, džamije, a među kojima i džamiju kralja Fahda, jednu od najvećih na Balkanu.

Izjavu je dao i Mustafa Cerić, bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH, koji, govoreći o džihadistima, kaže da je riječ o pojedincima.

– Ne poričem da ih ima, ali riječ je o pojedincima, koji ne mogu predstavljati neku snagu – kaže Cerić.

Nekoliko boraca iz BiH, podsjećaju francuski novinari, učestvovalo je i u propagandnom materijalu Islamske države.

– Bh. vlasti ozbiljno su shvatile prijetnje. Uhapšen je i Bilal Bosnić, koji je poslao na desetine mladića u džihad – navodi se u prilogu.

Jedna od majki čiji je sin, pod uticajem Bosnića, otišao za Siriju, o svemu tome kaže da nije voljela da ide s njima, da se s njima druži.

– Ne znam šta mu je to trebalo. Evo, imam ja Kuran u kući, mogao je da se moli ovdje, kad god je htio. Nije imao potreba da ide s njima, koji imaju bradu do pojasa – kaže ova majka.

– I dok,  IS nastoji da inicira globalni konflikt, BiH je jedna od njihovih linija fronta, koja se nalazi na kapijama Evrope – navodi se u prilogu.

(NN)