Vijesti 01.03.2016.

BiH zauzela 79. poziciju na listi nesigurnih zemalja svijeta

ČITANJE: 2 minute
mapa11
Od Rusije i Ukrajine do Islamske države u Siriji, mnogo je prijetnji globalnoj stabilnosti u ovoj godini. Ali koje su države najnestabilnije i najveća prijetnja sigurnosti?

Stanje u Libiji i Siriji nije bilo gore u posljednjih deset godina, što predstavlja najveću prijetnju svjetskom miru. U isto vrijeme, najstabilnije zemlje svijeta, očekivano, su one skandinavske, navodi u analizi Fonda za mir iz Vašingtona (The Fund for Peace) iz Vašingtona.

Poredak država po ovom pitanju temelji se na nekoliko kategorija, uključujući legimitet države, sigurnosni aparat, neujednačen razvoj, ekonomski pad i broj izbjeglica koje bježe iz zemlje. Prema ovom spisku najveći pad tokom posljednje decenije viđen je u državama na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi. Na listi krhkih i nestabilnih zemalja Bosna i Hercegovina zauzima 79 mjesto od ukupno 178 država i nalazi se u kategoriji zemalja pod “Upozorenjem”. U istoj grupi je i Srbija, dok je Hrvatska sa članicama “Manje stabilnih”.

BiH je ocijenjena na sljedeći način:

Ljudska prava: 5,8

Legimitet vlasti: 7

Siromaštvo i ekonomski pad: 5,8

Izbjeglice i raseljene osobe: 7,3

Sigurnosni aparat: 6,2

Od zemalja regiona Srbija zauzima 92. mjesto, Hrvatska 137. poziciju, Crna Gora 132., Slovenija 162. i Albanija 125.

Od 10 najslabijih država svijeta čak sedam je iz Afrike, a tri sa Bliskog istoka.

Južni Sudan, najslabija zemlja na svijetu pati od kombinacije unutrašnjih sukoba, nepomirljive politike i siromaštva, stoji u izvještaju Fund for Peace. Somalija, Srednjoafrička Republika i Sudan imaju najvišu raznu pripravnosti, kao i ostalih 12 zemalja koje su izdale upozorenje za visoku pripavnost.

S druge strane, evropske zemlje su među najstabilnijim na svijetu, a na vrhu liste su Finska, Švedska i Norveška.

To se opisuje kroz “socijalnu jednakost, visoku participaciju žena u poslovima, funkcionisanje demokratskih institucija i slobodu medija”. Finska je jedina zemlja čiji se sistem opisuje kao “vrlo održiv”, dok je preostalih 14 okarakterisan kao “održiv”.

Tokom posljednjedecenije najveći padovi u državnoj krhkosti viđeni su na Kubi, Indoneziji i Dominikanskoj Republici. Kuba je uživala ekonomski napredak tokom posljednjih deset godina pod vodstvom Kastra, kao i tokom odmrzavanja odnosa sa SAD.

U izvještaju se navodi da se spirala nesigurnosti na Bliskom istoku reflektirala nakon Arapskog proljeća, što je uzrokovalo složenim lokalnim etničkim i društveno-ekonomskim napetostima, te sukobima sunita i šiita, kao i borbom za energetske resurse u Libiji, Siriji, Jemenu i Iraku.

– Iako svaka od njih ima svoju dinamiku konflikta, političku fragmentaciju i humanitarne krize, produbljivanje krhkosti više od četiri države u posljednjih godinu dana je preoblikovalo cijelu regiju- navodi se u izvještaju.

(N1)